Elmaradt az áttörés

<p>Nem segíti a tandemen belüli erőviszonyok alakulását találgató elemzőket, hogy a kormányfő Szergej Szobjanyint jelölte a moszkvai polgármesteri posztra. A Putyin emberének számító, öt évvel ezelőtti Moszkvába érkezése óta a hatalmi vertikál fontos láncszemének tartott háttérember Moszkva élére helyezése kompromisszumról, az erőviszonyok változatlanságáról, a Medvegyev mögötti csapat áttörésének elmaradásáról árulkodik.</p>

Stier Gábor
2010. 10. 27. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Minden bizonnyal megszavazza ma a moszkvai képviselő-testület Dmitrij Medvegyev jelöltjét, akitől az elnök polgármesterként elsősorban a szociális problémák megoldását, a korrupció elleni küzdelem erősítését, a befektetési légkör javítását és a mindennapokat megkeserítő közlekedési dugók felszámolását kérte. A Putyin helyetteséből polgármesterré avanzsáló Szergej Szobjanyin kiemelte, hogy ezeket a feladatokkal könnyebb lesz megbirkózni együttműködve a kormánnyal és az elnöki adminisztrációval. Üzenet értékű volt Medvegyev válasza is, hogy Moszkva ugyan a legnagyobb orosz város, ám nem állam az államban, s csak növeli iránta a bizalmat, ha együttműködik a föderális hatalommal.
A regionális politikát kiválóan ismerő, az önkormányzati munkában több mint húszéves tapasztalattal bíró, a föderális politikába az olajban gazdag tyumenyi terület kormányzói posztjáról kerülő Szobjanyin aligha fog külön utakon járni. Ekképpen a Jurij Luzskov irányítása alatt túlságosan is önjáróvá vált, gazdasági súlyánál fogva is kiemelt érdekérvényesítő erővel bíró Moszkva jobban bele fog majd simulni a rendszerbe, s kezelhető lesz. Ez elengedhetetlen a 2012-es elnökválasztás előtt, hiszen a zökkenőmentes átmenet biztosítása szempontjából fontos a főváros stabilitása és lojalitása. Szobjanyin pedig múltja alapján képes arra, hogy előrelépjen Moszkva problémáinak megoldásában, s már csak azért is tisztább viszonyokat teremthet, mert a hallgatag szibériai nem kötődik a helyi üzleti körökhöz. Legalább ennyire fontos, hogy biztosíthatja a tandem jelöltjének támogatását, hiszen mindkét politikushoz bizalmi viszony fűzi. Még Putyin hozta őt Moszkvába az elnöki adminisztráció vezetőjének, ezután ő lett Medvegyev kampányának irányítója, majd a kormányfő magával vitte a kormány apparátusának élére. Ekképpen egyértelműen Putyin emberének tartják, s elemzők szerint mostani kinevezésével a kormányfő pontot tett a Medvegyev önállósodásáról elterjedt találgatások végére, egyúttal ismételten demonstrálta a stabilitás iránti elkötelezettségét.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.