Elszámolás a pénzekkel

Folyamatban van a Leader-szervezetek átvilágítása, s ahol szükséges volt, a büntetőfeljelentések is megszülettek – közölte lapunkkal V. Németh Zsolt, a Vidékfejlesztési Minisztérium államtitkára. Elmondása szerint a program átalakítási tervét e hét végén vagy a jövő hét elején bocsátják társadalmi vitára.

Dénes Zoltán
2010. 10. 21. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Több, a vidékfejlesztési programok lebonyolítására létrehozott úgynevezett Leader-szervezet ügyében is indultak büntetőeljárások – közölte megkeresésünkre V. Németh Zsolt, a Vidékfejlesztési Minisztérium államtitkára. A tárca már elkezdte a program végrehajtásának teljes felülvizsgálatát. Az átvilágítás során, a kisebb ügyek mellett olyan, már korábban sajtónyilvánosságot kapott gyanús eljárások is górcső alá kerültek, mint a berettyóújfalui akciócsoport, illetve a Magyarországi Leader Közhasznú Alapítvány esete. Az alapítvány 2008-ban kapott soron kívül 500 millió forintot az agrártárcától, s ennek felhasználása körül súlyos visszaélések vetődtek fel. V. Német Zsolt elmondása szerint ebben az ügyben már több ezer oldalnyi dokumentáció keletkezett. Az iratokat jelenleg a minisztérium jogi szakemberei vizsgálják. Az alapítvány megalakításában hathatós szerephez jutottak a Balegyenes munkacsoport és együttműködő partnere, a Generáció 2020 Közhasznú Egyesület alapítói. Mindkét szervezet Gyurcsány Ferenc köpönyegéből bújt elő, s alapító tagjai között Ficsor Ádám, a volt miniszterelnök korábbi közvetlen munkatársa is megtalálható.
Előrehaladottabb állapotban van a berettyóújfalui Bihar–Sárrét Összefogás Vidékfejlesztési Nonprofit Kft. ügye. Ez esetben a Vám- és Pénzügyőrség Országos Parancsnoksága (VPOP) már március óta nyomoz az unió pénzügyi érdekeinek megsértése, jogosulatlan gazdasági előny megszerzése és más bűncselekmények gyanúja miatt. Lapunk korábban megírta: a nyomozás Kincses László feljelentésére indult, akit a cég akkori vezetése állított fel a felügyelőbizottsági elnöki székből. A társaság idén szeptember elsején kinevezett ügyvezetője, Papp János arról számolt be, hogy a VPOP november közepéig hoszszabbította meg a nyomozás határidejét, ezért a cég egyre komolyabb pénzügyi nehézségekkel küzd. Tájékoztatása szerint a havi 150-200 ezer forintból megoldható irodafenntartást az előző vezetés körülbelül 800-850 ezer forintból oldotta meg, ami – tette hozzá – enyhén szólva sem életszerű. Mint mondta, a fénymásoló, autó s más eszközök bérlése ráadásul jellemzően nem is a régióban működő cégektől történt, ami teljesen ellentétes a Leader szellemiségével, hiszen a program a helyiek felemelkedését kellene szolgálja. A kft. új ügyvezetője szerint a legnagyobb gond az, hogy a bűnügyi vizsgálat miatt a cég nem juthat hozzá az uniós forrásokhoz, s így egyre közelebb jut a felszámoláshoz.
Egyébként a helyi akciócsoportok hazai felállításakor mindvégig érezhető volt a felülről érkező, központi politikai nyomás. Jó példa erre a Somló–Marcalmente–Bakonyalja akciócsoport is, amit az agrártárca semmiképpen sem akart elfogadtatni, mivel ezzel szemben egy Gőgös Zoltán, az agrártárca szocialista államtitkára által kiszemelt társulatot kívánt támogatni. A botránynak végül bírósági ítélet vetett véget, amely helyreutasította a tárcát.
Ángyán József, a Vidékfejlesztési Minisztérium parlamenti államtitkára korábban arról számolt be, hogy a kormány teljes mértékben átalakítaná a Leader-program adminisztrációs hátterét, mégpedig főként azzal a céllal, hogy megszüntesse a párhuzamosságokat. Elmondta: a gyakran pártalapon szervezett szocialista pénzosztó műhelyek, a helyi vidékfejlesztési irodák finanszírozását már augusztusban leállították, a feladatokat pedig a kilencvenhat helyi Leader-akciócsoport vette át. Ezek működését a szaktárca a jövőben a közigazgatási reformhoz, közelebbről a várhatóan újra felálló járásokhoz igazítaná. V. Németh Zsolt arról számolt be, hogy október közepén bocsátják társadalmi vitára azt a munkaanyagot, amely a program átvizsgálásáról született a minisztériumban.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.