Érdektelen a pesti kórház Demszkyéknek

Demszky Gábor még kapja a fizetését, ám úgy tűnik, már lélekben sem vezetője a kétmilliós fővárosnak. Tegnap járt le a határideje annak, hogy a fővárosi Bajcsy-Zsilinszky Kórházban tartott revíziós célvizsgálat dokumentumait letegye a szakbizottság asztalára, azonban még a vizsgálat sem indult el.

D. Horváth Gábor
2010. 10. 10. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A célvizsgálatot azért kezdeményezte áprilisban az önkormányzat egészségügyi és szociálpolitikai bizottsága, hogy kiderítse, áll-e összeférhetetlen kapcsolatban egymással az intézménynek labordiagnosztikai anyagokat szállító Diagon Kft. és a kórház laboratóriumának vezetője, Kálmán Zsuzsanna. A határidő tegnap telt le, azonban nyoma sincs a vizsgálatnak és a dokumentumoknak A Főpolgármesteri Hivatal költségvetési-revizori ügyosztályának vezetője, Surányiné Tóth Margit azzal mentegette a hanyagságot, hogy a kórháznál az utolsó negyedévben átfogó vizsgálatot tartanak, ezért nem látták értelmét annak, hogy külön foglalkozzanak a témával.
– Tiba Zsolt főjegyzőt napok óta nem láttuk – tájékoztatták lapunkat a főjegyzői irodán, ahová azért fordultunk, hogy megkérdezzük, miért bénult meg a hivatal. Onnan azonban az aljegyzőhöz irányították munkatársunkat, hogy megtudjuk, milyen jogi helyzet keletkezik, ha egy bizottság határozata ellenére az érintett, illetve az általa felkért szervezet nem tesz semmit. Megygyesné Hermann Judit aljegyző nem kívánt kérdéseinkre válaszolni, maga helyett a szervezési ügyosztályt ajánlotta. – Közgyűlési alosztályvezetőként annyit mondhatok, hogy a bizottsági határozatok végrehajtásáról nem rendelkezik a Fővárosi Közgyűlés szervezeti és működési szabályzata – közölte Schrödel Norbert. Az általa ajánlott szakértőt, Monori Elvirát, a bizottsági alosztály vezetőjét azonban szintén hiába kerestük, lapzártáig nem jelentkezett.
Demszky egykori párttársát, a mára felszívódott SZDSZ révén szintén 20 évig közgyűlési tag Szolnoki Andreát, aki egyben a vizsgálatot elrendelő szakbizottság elnöke is, nem izgatta fel a tisztánlátás kínos hiánya. Mint mondta, nincs mit tenni az apparátus tehetetlenségével, ráadásul már nem ülésezik közgyűlés sem, ahol szóvá tehetné a történteket. Őszinteségét beárnyékolja azonban az a tény, hogy az indokolhatatlanul hosszú, öt hónapos határidő kiszabását az ő bizottsága szavazta meg, illetve az, hogy a hivatal önkényesen felülírta a határozatot.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.