Erőssék hazaérkeztek

Grimm Balázs
2010. 10. 22. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Megérkezett tegnap Ferihegyre a Magyarok a világ nyolcezresein expedíciós lánc idei csapata. A Himalájából hazatért hegymászók szemlátomást szomorkásan ültek a délután tartott sajtótájékoztatón, pedig mint elhangzott, felelős döntést hozva lemondtak a csúcstámadásról a 8201 méter magas Cso Ojun.
Mint arról beszámoltunk, a monszun a szokottnál tovább tartott idén, így a hegyre hullott hó nem tudott összetömörülni, nagy volt a térségben a lavinaveszély. A magyar hegymászók szeptember eleje óta készültek a hegyen a nagy napra, a csúcstámadást október elsejére tervezték, de a veszélyek miatt letettek róla. A túra másik célja a februárban balesete miatt lábamputáción átesett Erőss Zsolt rehabilitálása volt. Ez jól sikerült, hiszen a Mount Everest első magyar állampolgárságú megmászója 7100 méterig jutott, és ahogyan Kollár Lajos, az expedíció vezetője fogalmazott, most is hozta vezető mászó státusát. Erőss a sajtótájékoztatón elmondta, nem elégedett a kifejezetten a hegymászáshoz kifejlesztett műlábával, ami túl nehézre sikeredett, ezért még most is fáj a végtagcsonkja. Az expedíciós láncolat eddig két alkalommal nem járt sikerrel – mutatott rá Kollár –, először a legnehezebbnek tartott K2-n, most pedig a legkönnyebbnek elkönyvelt Cso Ojun.
Mint elhangzott, ha lesz elég pénzük, akkor a társaság tagjai legközelebb jövő tavasszal próbálkoznak újabb nyolcezres hegycsúccsal, ami az Annapurna vagy a Lhoce (régiesen: Lhotse) lehet. A 8091 méter magas Annapurna technikailag nem nehéz, de a meredek jéglejtőin fennáló állandó lavinaveszély miatt nagyon veszélyes. A 8516 méteres Lhoce összeköttetésben áll a Mount Everesttel a Déli hágón keresztül. Nehezen megmászható, mert déli oldala 3,2 kilométer hosszú, de ez 2,25 kilométer szintemelkedéssel párosul.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.