Fél szemmel, teljes szívvel

A férfi kézilabda Bajnokok Ligájában igazán nem „vakok” játszanak, de közöttük egy félszemű a király. Bár a kontinentális szövetség, az EHF honlapja az MKB Veszprém átlövője, Marko Vujin előtt hódolt e titulussal, mi az alábbiakban az ugyancsak pontveszteség nélküli Rhein Neckar Löwen lengyel sztárját, Karol Bieleckit „koronázzuk meg”. Pedig két forduló során csupán három gólt szerzett, tizenkilenccel kevesebbet, mint Vujin; de tette ezt három hónappal azt követően, hogy elveszítette a bal szeme világát.

Ballai Attila
2010. 10. 14. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bielecki világbajnoki ezüst- és bronzérmet nyert, eközben 2015-ig szóló szerződést kötött a dúsgazdag Rhein Neckar Löwennel. Pályafutása töretlenül ívelt felfelé, egészen 2010. június 11-ig, a kielcei lengyel–horvát barátságos mérkőzés kilencedik percéig. Ekkor egy ütközés során Josip Valcic véletlenül belekapott a szemébe. Bielecki felüvöltött fájdalmában és elterült a padlón, ahol vértócsa jelezte, nagy a baj.
Súlyosan roncsolódott bal szemét két műtét árán sem tudták megmenteni. Utólag több helyütt olvasható, hogy a sportoló a szörnyű hír utáni pillanatban azonnal szilárdan hitte és mondta, folytatja a pályafutását, a Löwen klubmenedzsere, Thorsten Storm azonban nem egészen így emlékezik. Szerinte Bielecki összeroppant, napokig nem talált magára, míg ő válaszút elé nem állította. „Vagy feladod, vagy teszel egy próbát” – jelentette ki, azzal biztatva az átlövőt, ha utóbbi mellett dönt, addig nem igazolnak a helyére senkit, míg kiderül, van-e a számára visszaút.
A játékos egyedül, titokban tesztelte a látását, a térérzékelését, a koordinációját; gumilabdát hajigált a falhoz, és igyekezett elkapni a visszapattanót. Elégedett lévén az eredménnyel, balesete után öt héttel edzésre jelentkezett. Már az első, aprócska sikerek önbizalommal töltötték el, Storm ezt ekképpen idézi: „Lelkendezve kérdezte, láttam-e, mekkora gólt lőtt?” Pár nap múltán kilencezren ünnepelték, amikor a januárban elhunyt ukrán klasszis, Oleg Velikij családjának megsegítésére rendezett mannheimi mérkőzésen háromszor talált be a világválogatott hálójába. A gálacsapatba meghívott veszprémi szélső, Iváncsik Gergő sem győzött hitetlenkedni: „Ha nincs rajta a szemüveg, és nem hallok az esetről, nem tűnt volna fel, hogy fél szemmel lát.”
Innentől már nem volt megállás. „Mindent megteszek azért, hogy ugyanúgy játsszak, mint az előző idényben. Vagy még annál is jobban” – ígérte egy sajtótájékoztatón, és szeptember elsején, a Bundesliga második fordulójában tétmérkőzésre nevezték. Már ez a csoda kategóriáját súrolja, de ő nem érte be ennyivel: tizenegy gólt vágott a Göppingennek! Aztán levette a védőszemüvegét, és szabad folyást engedett a könnyeinek. A Bajnokok Ligájában aratott barcelonai és celjei győzelemből összesen három góllal vette ki a részét, de makkegészségesen sem lehet mindig tíz felett szórni. Így is általánossá vált a vélemény, hogy Bielecki a Bundesliga, sőt, az egyetemes kézilabdasport kultikus figurájává magasztosul. Hisz amit véghezvitt, majdnem példátlan.
Igaz, csak majdnem. Pozsonyi Lajos, a Ferencváros egykori jégkorongkapusa fejsérülése miatt fél szemmel védett egy ob I-es döntőn a Vörös Meteor ellen, Wilfried Hannes pedig még gyermekkorában elveszítette az egyik szemét, mégis német labdarúgó-bajnoki címet nyert a Mönchengladbach együttesével, és elutazhatott az 1982-es vb-re is.
Bielecki is ott lesz a jövő januári, svédországi világbajnokságon, ahol új jelmondatának megfelelően játszik majd. Fél szemmel, teljes szívvel.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.