Felelősséget vállal Boc az oktatásért

Pataky István
2010. 10. 23. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bukarestben heteken belül elfogadhatják az erdélyi magyarok számára kedvező kitételeket tartalmazó oktatásitörvény-módosítást, miután a jobbközép kormány úgy döntött, felelősségvállalással terjeszti a parlament elé a tervezetet. Ez azt jelenti, hogy a jogszabály változtatását nem vitatják meg a törvényhozók, az ellenzéknek viszont lehetősége van egy bizalmatlansági indítványra a kabinet ellen. Emil Boc miniszterelnök azért tartotta szükségesnek a törvényhozás megkerülését, mert az ellenzéki szociáldemokraták (PSD) és liberálisok hónapok óta időhúzásra játszanak a szenátusban, s ezáltal veszélyben került az új törvény elfogadása. A tervezet szerint a nemzeti kisebbségekhez tartozó diákok a gimnáziumban, valamint a középiskolában is anyanyelvükön tanulhatják Románia földrajzát és történelmét, a román nyelvet pedig külön tanterv s tankönyv alapján sajátíthatják el. Ezen túlmenően az oktatásban nagyobb szerephez jutnának az önkormányzatok. Victor Ponta PSD-elnök bejelentette: bizalmatlansági indítványt kezdeményez a kabinet ellen. A demokraták és az RMDSZ alkotta kormány néhány fős parlamenti többséggel rendelkezik.
Közben megdicsérték a romániai felsőoktatás egyik büszkeségét, a Babes–Bolyai Tudományegyetemet. Angela Merkel német kancellár kedden Kolozsváron az intézmény multikulturalitását méltatta, s példaként állította az unió elé.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.