Felvezetésnek földrengés

Munkatársunktól
2010. 10. 11. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Két héttel az Aragón Nagydíj után Spanyolországból Japánba hurcolkodott át a gyorsaságimotoros-világbajnokság mezőnye, ahol szerda hajnalban errefelé „megszokott” kisebb földrengés ugrasztotta ki az ágyukból a versenyzőket, csütörtökön napközben pedig kiadós zápor verte a pályát Motegiben. Tegnapra már felszáradt az aszfalt, ám a MotoGP első szabadedzésén mégis megtörtént a baj, és Dani Pedrosa bukása tulajdonképpen el is döntötte a vb-cím sorsát az elitkategóriában. A világbajnokságon 228 ponttal második spanyol versenyzőt hordágyon vitték le a pályáról, egyenesen a mobil klinikára, ahol megállapították, hogy három helyen is eltört a kulcscsontja. Nemcsak a japán, hanem a Maláj és vélhetőleg Ausztrál Nagydíjat is ki kell hagynia, ha nem történik csoda, csak Estorilban és a zárófutamon, Valenciában indulhat. Mindez azt jelenti, hogy 284 ponttal rendelkező honfitársa, Jorge Lorenzo gyakorlatilag megnyerte a sorozatot, s a 250 kcm-ben korábban begyűjtött két vb-címe után a király kategóriában először koronázzák meg. Az ausztrál Casey Stonernek 155, a címvédő, de sérülése miatt négy versenyt kihagyni kényszerült olasz Valentino Rossinak 140 pontja van, s mivel a futamgyőzelem 25 pontot ér, ők már elméletileg sem rúghatnak labdába.
A Moto2-es kategóriában sem nagyon érdemes egy másik spanyol, Toni Elías ellen fogadni, aki eddig 224 pontot szorgoskodott össze. Mögötte honfitársa, Julián Simón 148, az olasz Andrea Iannone 144, a svájci Thomas Lüthi 130, az olasz Simone Corsi 108, Talmácsi Gábor pedig 95 ponttal következik. Az Aragón Nagydíjon harmadikként zárt, és a géposztályban először dobogós honfitársunk két hete lapunknak azt nyilatkozta, hogy a vb negyedik helyét veszi célba; s Motegiben közepesen kezdett. Az első szabadedzésen negyvenegy pilóta között a kilencedik időt motorozta, a most leggyorsabb Simóntól kevesebb mint egy másodperccel maradt el. Speed Up-os csapattársa, a két hete futamgyőztes Iannone viszont csak 27. lett, ő két másodpercet kapott a spanyoltól.
– Az aragóni beállításokkal kezdtünk, de ezek erre a pályára nem használhatók, amint Andrea helyezése is mutatja. Nekem is kínkeservesen sikerült megszereznem a kilencedik pozíciót. A motor hátulján nem volt tapadás, így szombatra mindenképpen változtatnunk kell. Tavalyhoz képest egyébként lényegesen roszszabb az aszfalt minősége, több az útegyenetlenség, sok a javítás, foltozás, amit megérzünk motorozás közben; de ígérem, mindent beleadok – mondta el Talmácsi Gábor, akinek a szerződése a szezon végén lejár a Speed Upnál, s bár a menedzsmentje más csapatokkal is tárgyal, nem kizárt a folytatás sem.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.