Fenntartanák a veszélyhelyzetet

<p>Ma terjeszti az Országgyűlés elé a kormány az iszapkatasztrófával kapcsolatos indítványát, mely szerint év végéig hosszabbítanák meg a Veszprém, Győr-Moson-Sopron és Vas megyében elrendelt veszélyhelyzetet. Kármentő bizottságot is létrehoztak, amely arról dönt, hol van a legnagyobb szükség a Magyar Kármentő Alapba befizetett adományokra.</p>

Mizsei Bernadett
2010. 10. 27. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Három gyanúsított? Értesüléseink szerint újabb gyanúsítottja van az iszapkatasztrófa miatt indult büntetőügynek. A rendőrség által kihallgatott harmadik személy nem a Mal Zrt. tulajdonosi köréhez tartozik. A rendőrség a katasztrófával kapcsolatban újabb adatokat nem közölt, de nem zárta ki annak lehetőségét, hogy hamarosan fejlemények lehetnek a szerencsétlenség ügyében. Mint azt lapunk megírta: a több ember halálát okozó közveszélyokozás és környezetkárosítás bűncselekmények miatt indult büntetőügyben már kihallgatták a Mal Zrt. vezérigazgatóját, Bakonyi Zoltánt és Deák József műszaki szolgáltatási igazgatót., mindketten szabadlábon védekezhetnek. A Nemzeti Nyomozó Iroda szerint a gyanúsítottak elmulasztották a hasonló katasztrófa esetén a kármentesítéshez és az élet, a testi épség, valamint a vagyon megóvásához szükséges intézkedések kidolgozását, védelmi rendszerek, a káresemény hatását csökkentő védművek és jelző-riasztó rendszerek kialakítását. Bakonyi Zoltán előzetes letartóztatásának elrendeléséről holnap dönt másodfokon a Veszprém Megyei Bíróság. Bánáti János ügyvéd lapunknak kijelentette, védencét, Bakonyi Zoltánt múlt hét hétfő óta nem hallgatták ki. Hangsúlyozta: a tragédia bekövetkeztének okával, azaz a gát beszakadásával még senkit nem gyanúsítottak meg, hiszen ezt még vizsgálják. Tegnap egyébként a TV2 Naplójának a cég egyik alkalmazottja cáfolta Bakonyi Zoltánt, aki azzal is védekezett, hogy nem tudtak a szivárgásról. Az alkalmazott szerint egy hónapja szivároghatott a tározó. Ám azért, mert a gyárban ki kellett mosni a tartályokat, még több száz köbméter vizet töltöttek bele. (V. A.)

Még ma dönthetnek a házszabálytól való eltéréssel a parlamentben arról az indítványról, amely az október 6-án a kormány által kihirdetett veszélyhelyzet meghosszabbításáról szól. Amenynyiben megszavazzák a kezdeményezést, év végéig fennmarad a Veszprém, Győr-Moson-Sopron és Vas megyében elrendelt intézkedés. Bakondi György, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság vezetője, a Magyar Alumíniumtermelő és Kereskedelmi (Mal) Zrt.-t felügyelő kormánybiztos ezt azzal indokolta, hogy az érintett területeken a normál közigazgatás keretében nem lehet elvégezni a feladatokat, továbbra is szükség van a fegyveres szervek, ezen belül a honvédség speciális eszközeinek alkalmazására. Bakondi arról is beszámolt, hogy a hét elején weblapot indítanak, amely minden aktuális fejleményről tájékoztat. Kitért arra is, hogy a múlt pénteken újraindított timföldgyár működése biztonságos, s a termelés beindításáig a rendőrség vette át valamennyi telephely őrzését.
Ma reggel megkezdték Devecser huszonegy elöntött utcájában az iszapos föld gyalulását és elszállítását, az árkok szélesítését. Lapzártáig a kisvárosban még egy épületre sem adtak ki bontási határozatot, bár előzetes felmérések szerint száznál is több házról lehet szó. A városban zajlik a kárfelmérés, s a hatóságok folyamatosan egyeztetnek a lakókkal. Toldi Tamás polgármester szerint a település mintegy ötezer lakosából hétszáz nem lakik a házában, közülük négyszázan vasárnap sem tudtak visszatérni a sérült épületekbe. Becslései szerint százötven-kétszáz lakás van menthetetlen állapotban.
A kolontáriak visszatelepítése tegnap befejeződött. A faluba 191 ember nem akar visszaköltözni, 94 ház áll üresen. Vasárnap délután újabb 23 kolontári lakóház lebontásáról döntött a védelmi bizottság. A Mal Zrt.-t arra kérték, jelöljön ki egy olyan deponálóhelyet, ahová a törmelékeket, az iszappal szennyezett földet szállíthatják, s a területet majd rekultiválni lehet.
Szijjártó Péter, a miniszterelnök szóvivője szombaton bejelentette, a kormány kármentő bizottságot hozott létre, amely dönt a károk mentesítésére létrejött Magyar Kármentő Alapba befizetett adományokról. A grémium vezetője Lasztovicza Jenő, a Veszprém megyei védelmi bizottság elnöke.
A Kormányzati Koordinációs Bizottság Tudományos Tanácsa megállapította, a katasztrófa sújtotta területeken a mélyebb talajrétegek és az első vízadó talajréteg közvetlenül nem veszélyeztetett. A vörösiszap-szennyeződés sehol sem jutott 10 cm-nél mélyebbre a talajba. Ezt a tényt megerősítették az Európai Unió (EU) és az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szakértői is, akik az érintett térségben folytattak vizsgálatokat. Arról is döntött a testület, hogy a tanács stratégiai javaslatot dolgoz ki a kormányzat számára az ajkai timföldgyár zagytározói okozta kockázatok megszüntetésére. Illés Zoltán környezetvédelmi államtitkár felkérésére az erődépítésben jártas osztrák hadmérnökök vizsgálják az ajkai zagytározó megsérült 10-es kazettáját, hogy megállapítsák, miként lehetne megállítani a repedezett északi gátfal további süllyedését, és lezárni a kiszakadt tározót. Illés várhatóan az izraeli haderő hadmérnökeinek segítségét is igénybe veszi. A gáttetőn dolgozó szakemberek elmondása szerint egy erősen esős időszak után kisebb elmozdulást lehet majd mérni, de abban bíznak, hogy a tározóban maradt kétmillió köbméternyi, sűrűbb állagú vörösiszap 500 méternél távolabbra nem kerülne, ha mégis leomlana az északi gátfal.
A gyöngyösi Károly Róbert Főiskola szakértői elemezték a hőkamerákkal és lézerekkel repülőgépről készített felvételeket, s megállapították: valószínűleg azért szakadt be a tároló gátja, mert az északi töltésfal átnedvesedett, s megsüllyedt. Hivatalos felelős egyelőre nincs. Ajka főjegyzője, Jáger László a Népszavának adott interjújában cáfolta Illés Zoltán szavait, miszerint a települési jegyzőknek lett volna felügyeleti, illetve ellenőrzési jogkörük a vörösiszap-tározók esetében. Szerinte ez a környezetvédelmi hatósághoz tartozik.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.