Földszerű bolygót fedeztek fel a kutatók

MTI
2010. 10. 10. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Húsz fényévre – 189,2 billió kilométerre – található az első olyan bolygó, amely megfelelő a földihez hasonló életformák kialakulására – állították kutatók az Astrophysical Journal című szaklapban megjelent írásukban. A Földön kívüli élet nyomait kereső csillagászok elsősorban azokat a bolygókat vizsgálják, amelyek a napjuk körül olyan távolságban keringenek, hogy felszínük ideális körülményeket nyújt a víz megtartására.
A Goldilocks-zónákban, más néven élet- vagy zöldzónákban található bolygók közül a Gliese 581 elnevezésű vörös törpe körül keringő hatodik bolygó, a Gliese 581g éppen ilyen. A Földhöz viszonyítva a zöldzónának tekintett tartomány közepén található égitesten egy év 37 nap alatt telik el, és csak nagyon lassan forog, ezért egyik oldala szinte mindig napos, miközben a másik mindig árnyékban van. Felszínének hőmérséklete ennek alapján 160 és mínusz 25 Celsius-fok között mozog, de a mindig fényes alkonyati vagy akár pirkadati zónának is nevezhető területen ideális körülmények lehetnek az élet megtartására. A Nap energiájának egyharmadát adó vörös törpe a Napot milliárdnyi évvel fogja túlélni, és ez a tény tovább növeli annak a lehetőségét, hogy a Földnél több mint háromszor nagyobb tömegű bolygón valamiféle élet kialakulhat – összegezték megállapításaikat a csillagászok.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.