Folktalálkozó és szüret Bonyhádon

2010. 10. 10. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Két programot kapcsol össze a hét végén a népzene Bonyhádon: a hagyományos országos népzenei találkozót és a völgységi szüretet. Míg az utóbbi elsősorban a borudvarral és a kirakodóvásárral kecsegteti a kóstolni és mulatozni vágyókat, az előbbi nem egyszerűen a szórakozás fóruma. A bonyhádi Vörösmarty Mihály Általános Művelődési Központba holnap, holnapután az ország minden tájáról érkeznek zenekarok és énekesek, akik a találkozó versenyprogramjában mérik öszsze tudásukat. Ez a koncerteken túl egyfajta mérlegét adja a hazai fiatal zenészek tudásának; az előadásokat értékelik is, amely szakmai szempontból fontos a résztvevőknek. Többek között ez a jelentősége a bonyhádi népzenei találkozóknak, amelyen a játszóház is egy kicsit „szakmai”: itt egyszerűbb népi hangszereket készíthetnek a gyerekek.
Mivel szüret van, és ez a régióban különösen fontos ünnep, nem marad el a látványos szüreti felvonulás sem, amely holnap fél háromtól a könyvtártól a művelődési házig tart. Itt a Kultúrák határok nélkül című vetélkedő döntőjét láthatjuk számos hagyományőrző csoport részvételével. Ez korántsem szokványos műsor: betekintést nyerhetünk a Völgység nemzetiségeinek életébe, népviseletébe, szokásaiba, gasztronómiájába. Holnap este hajnalig tartó táncház is lesz, ezt Ökrös Csaba és a Dunazug zenekar koncertje előzi meg.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.