Függetlenek sikere a cseh voksoláson

Somogyi Mátyás
2010. 10. 27. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Csehországban számos meglepetést, várt és váratlan sikert, de keserű vereségeket is hozott a múlt hét végén tartott helyhatósági, illetve részleges szenátusi választás. A két megméretés közül az előbbin 48,5, míg utóbbin 44,6 százalékos volt a részvétel. Országos viszonylatban az önkormányzati mandátumoknak közel 52 százalékát különféle helyi független választási koalíciók, illetve független jelöltek szerezték meg. Súlyos veszteségek érték ugyanakkor a polgári demokratákat (ODS), akik közel kétezer mandátumot veszítettek el az önkormányzatokban, ideértve a fontos nagyvárosok vezető testületeit is. Az ODS fellegvárának tekintett Prágában ezúttal a legsikeresebbnek a TOP 09 nevű jobboldali konzervatív formáció bizonyult, amely a voksok 30,3 százalékát kapta, lekörözve a 23,1 százalékos támogatottságú ODS-t. Brnóban 30,6 százalékkal a szociáldemokraták (CSSD) győztek. A huszonnégy megyei jogú nagyváros közül 13-ban a CSSD, négyben az ODS kezébe került a hatalom. A helyhatósági voksoláson a polgári demokraták és a szociáldemokraták 15 százalék felett teljesítettek, harmadik legsikeresebbnek a több mint hat százalékot kapó kereszténydemokrata néppárt (KDU–CSL) bizonyult.
A 81 tagú parlamenti felsőház mandátumainak egyharmadáért – 27 szenátusi helyért – folyó megméretésen a CSSD volt a legsikeresebb: a hét végén tartott második fordulóban 22, míg a kormányzó ODS-nek 19 jelöltje jutott tovább. A koalíciós TOP 09 pártnak öt, a Közügyeknek egy, illetve a parlamenten kívüli KDU–CSL-nak három jelöltje száll ringbe. A második kör tétje, hogy a kormánypártoké vagy az ellenzéké lesz-e a többség a szenátusban.
A választók a legnagyobb csapást a koalíciós Közügyek pártra mérték. Az új formáció nem jutott be a prágai önkormányzatba, s a szenátusi megméretésen csupán egy jelöltjük szerepel. Prága főpolgármesteri tisztjét a TOP 09 színeiben előre láthatóan Zdenek Tuma, a Cseh Nemzeti Bank volt elnöke tölti be. Tuma nem tartja elképzelhetetlennek, hogy pártja Prágában esetleg a CSSD-vel lépne frigyre. Megfigyelők azonban rámutatnak: megtörténhet, hogy a fővárosban az ODS és a szocdemek koalíciót kötnek, s így a TOP 09 ellenzékbe kényszerül.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.