Gázvezeték hazánk és Románia közt

Dékány Lóránt
2010. 10. 24. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Átadták a Magyarországot Romániával összekötő gázvezetéket tegnap. A cső összesen 109 kilométer hosszú; évente 3 milliárd köbméter fűtőanyagot képes szállítani; ezt később 4,5 milliárd köbméterre bővítik. A vezeték magyarországi szakaszának hossza 47 kilométer és 9 milliárd forintba került. A Mol tulajdonában lévő FGSZ Földgázszállító Zrt. és a román Transgaz által megvalósított beruházást az EU 17 milliárd euróval támogatta. Az átadón részt vett Orbán Viktor miniszterelnök is, aki elmondta: Magyarország és Románia számára is nagyobb kitettséget jelent az elszigetelt energiaellátási rendszer. Emil Boc román miniszterelnök kiemelte, a gázösszeköttetés az első lépés az integrált európai energiapiac létrehozása felé. – Hatékony infrastruktúra kell, hogy verseny jöjjön létre az európai gázpiacon – húzta alá Hernádi Zsolt, a Mol elnök-vezérigazgatója. Ez segíti elő, hogy a fogyasztók versenypiaci áron juthassanak fűtőanyaghoz. Az év végéig átadják a horvát– magyar összeköttetést, a szlovák– magyar gázvezeték megvalósíthatósági tanulmánya pedig készül. Az eseményen részt vett Günther Oettinger, az EU energiaügyi biztosa és Eleni Tsakopoulos Kounalakis, az USA budapesti nagykövete.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.