Gráf József: Nincs milliárdos támogatás

Három cégből kettőhöz soha semmi közöm nem volt, a Szabadszentkirályi Mezőgazdasági Zrt.-ben lévő részesedésemet pedig miniszteri kinevezésemkor eladtam – reagált Gráf József korábbi agrárminiszter arra a cikkünkre, amelyben azt közöltük, hogy a volt miniszterhez köthető cégek milliárdos támogatásokhoz jutottak uniós csatlakozásunk óta.

Dénes Zoltán
2010. 10. 25. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A volt tárcavezető cáfolja korábbi cikkünk állítását, amely szerint a személyéhez köthető cégek tetemes, milliárdos támogatást kaptak uniós csatlakozásunk óta. Lapunknak elmondta: három cégből kettőhöz soha semmi köze nem volt, a Szabadszentkirályi Mezőgazdasági Zrt.-ben lévő részesedését pedig miniszteri kinevezésekor eladta. Éppen azért vált meg az egyetlen cégben lévő részesedésétől is, hogy elkerülje a mostanihoz hasonló támadásokat. Lapunknak egy szabadszentkirályi gazdálkodó állította, hogy kérésére a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal összeállította azt a listát, amelyből kiderül, hogy 2004 és 2010 között milyen forrásokhoz jutottak a volt miniszterhez köthető cégek. E lista alapján közöltük, hogy az Európai Unió (EU) által 2000-ben a közép- és kelet-európai tagjelölt országok számára létrehozott uniós előcsatlakozási alapból, illetve a csatlakozás utáni támogatási lehetőségeket kihasználva 2007-ig a Szabadszentkirályi Mezőgazdasági Zrt. 133 millió forinthoz jutott. A cég a nemzeti támogatásokból, az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alapból és az európai mezőgazdasági garanciaalapból 2007 és 2010 között további 640 millió forinthoz jutott. Tehát a volt tárcavezetőhöz köthető társaság 2004 és 2010 között összességében valamivel több, mint 770 millió forintos támogatásban részesült. Az utóbbi öt évben viszont Gráf József már nem volt a tulajdonosok között, hiszen 2005-ben eladta részesedését, és mint mondta, nem is kívánja azt visszavásárolni.
Az MVH-ból származó táblázat Gráf-érdekeltségként említi még a Szigetvári Hús Kft.-t, illetve a Szigetvári Zrínyi Zrt.-t, amely cégek 2004 és 2010 között közel 2,6 milliárd forintos támogatásra tettek szert. Utóbbi két céggel azonban Gárf Józsefnek semmilyen kapcsolata nem volt. A korábbi tárcavezető szerint ötéves munkásságának eredménye hosszabb távon lesz mérhető, ezért kissé elhamarkodott azon agrárszakértők állítása, hogy kudarcot vallott, mivel vállalásával szemben nem emelkedett a hazai állatállomány, hanem csökkent. Gráf József várakozása szerint ugyanis az állattartó telepek fejlesztésére az utóbbi években elköltött hazai és uniós források a következő években fogják meghozni az eredményt.

Fellépés a spekuláció ellen. A kormány a földvásárlások esetén az államnak elővásárlási jogot teremt, amivel a spekulációs célú földszerzéseket kívánja megelőzni, majd az így állami tulajdonba jutott földeket a helyi közösségeknek adná bérbe – mondta az MTI híradása szerint Ángyán József, a Vidékfejlesztési Minisztérium államtitkára tegnap Berettyóújfaluban a XIII. Bihari számadó napokon.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.