Gül: Elengedhetetlen a törökök nyelvtudása

MTI
2010. 10. 27. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Beilleszkedésre és a német nyelv tökéletes elsajátítására szólította fel a Németországban élő törököket Abdullah Gül. A török államfő a Süddeutsche Zeitung hétvégi számában leszögezte, az integrációnak már az óvodában el kell kezdődnie. Ezt eddig csak német politikusok szorgalmazták. Gül szerint a németországi integráció egyik legfontosabb eszköze a nyelv. Ha a bevándorlók nem beszélnek németül, az senkinek sem jó: sem nekik, sem az országnak, sem a társadalomnak. Ezért a törököknek meg kell tanulniuk németül, mégpedig folyékonyan, akcentus nélkül.
Hazája és az Európai Unió kapcsolatáról szólva a török elnök elismerte, hogy a csatlakozási tárgyalások ütemének lassulásáért részben hazája felelős. Pozitívumnak minősítette ugyanakkor a közelmúltban népszavazás útján megerősített török alkotmányreformot, amely számos, Brüsszel által szorgalmazott pontot tartalmaz. Az akadozó tárgyalások fő oka Gül szerint az, hogy az európai politikusokból hiányzik a vízió, a stratégiai gondolkodás képessége. A török államfő szerint ugyanis országa csatlakozását követően csak még erősebb lesz az Európai Unió.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.