Háború és lelki béke

Bár a magyar labdarúgó-válogatott számára már régóta nincs lefutott mérkőzés – legalábbis pozitív értelemben nincs –, hétfőn azért még aránylag csekély a hírértéke annak, hogy a keret Telkiben gyülekezik a San Marino elleni, pénteki Eb-selejtezőre. A találkozásnak azonban ezúttal pikantériát adott, hogy Egervári Sándor szövetségi kapitány a Huszti-levél nyilvánosságra hozatala óta először beszélgethetett személyesen a játékosokkal a témáról, és ezt tegnap meg is tette. Nem tudni, ezt megelőzően kinek mekkora háború dúlt a lelkében, de a nyilatkozatokból az tűnik ki: mostantól béke van.

Munkatársunktól
2010. 10. 14. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Önmagában Huszti Szabolcs még tekinthető mellőzött és sértett, valamint ebből fakadóan sérteni szándékozó futballistának, vádirattal felérő levelét – amelynek legsúlyosabb állítása, hogy Egervári nem szuverén egyéniség, hanem parciális érdekek mentén állítja össze a csapatot – azonban nem utasította el és cáfolta egyöntetűen a válogatott. Sőt, Juhász Roland például kijelentette, hogy mindenben egyetért vele; ha mondjuk José Mourinho lenne a szövetségi kapitány, ő ennek hallatán valószínűleg azt mondta volna, Huszti mellett Juhászra sincs szüksége többé.
Egervári viszont nem viselkedhet a magyar labdarúgásban előkelő és bármely mérlegeléstől mentes, hűvös idegen módjára. Ha ő bukik, a hazája nemzeti együttesével, a hazájában bukik. Neki ezért minden értékre és részletre ügyelnie kell. Saját bevallása szerint Husztit is legalább tízszer hívta telefonon, hogy tisztázza vele a konfliktust, ám eredménytelenül, mert a játékos nem méltóztatott válaszolni neki. A tréner már a levél tartalmának megismerésekor kijelentette, hogy arról alaposan elbeszélget majd a többi kerettaggal is, és ezt tegnap meg is tette. Az érintettektől szerzett információink alapján nemhogy nem éleződött tovább a helyzet, hanem érvényesült Egervári higgadtsága, nyíltsága, kompromisszumkészsége. A kapitány a szövetség honlapjának, az Mlsz.hu-nak nyilatkozva kijelentette, a játékosokkal folytatott őszinte beszélgetések alapján szó sincs a Huszti által felvetett problémákról. Vermes Krisztián, az Újpest hátvédje ehhez annyit tett hozzá: voltak kétségeik, de azokat tisztázták.
Huszti Szabolcs egy oldalvágást Gera Zoltánnal szemben is megengedett magának, hiszen levelében emlékeztetett rá, hogy a Fulham légiósa tavaly őszi önkéntes száműzetése után minden következmény nélkül visszatérhetett a válogatottba, sőt, megkapta a csapatkapitányi karszalagot. Huszti e tényt kontrasztba állította azzal, hogy őt első „dezertálása” – a mostani ugyanis már a második – miatt megbüntették. Gera tegnap csak annyit reagált minderre, hogy teljesen normálisnak minősítette az Egervárival folytatott eszmecserét, ám arról nem árult el részleteket, mondván, ez belügy.
A témát remélhetőleg végleg levehetjük a napirendről. Üdítőbb feladat Egervárit Szalai Ádám miatt idézni; a szakvezető máris elárulta, hogy pénteken kezdőként számít a Mainz remeklő csatárára. A három Bundesliga-gólnál járó támadó erre leszögezte: „Egészen más érzés így elutazni a nemzeti csapathoz, hatalmas pluszt adnak azok az eredmények, amelyeket a Mainzzal eddig elértünk. A pénteki mérkőzéssel kapcsolatban azt tudom mondani, hogy számomra bármilyen eredmény megfelelő, csak a három pontot tartsuk itthon.”
Ennek az alapigazságnak a továbbfejlesztett változata pedig úgy hangozhat: mindegy, ki rúgja a gólt, csak én rúgjam.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.