Hamarosan létrejön az eszközkezelő

Hírösszefoglaló
2010. 10. 24. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ma kell elkészülnie a Nemzetgazdasági Minisztériumnak a nemzeti eszközkezelő társaság kidolgozásával. A bajba jutott adósok megsegítését célzó elképzelésről egyelőre nem sok részlet látott napvilágot, annyit azonban tudni lehet, a társaság azon hitelesek számára jelenthetne megoldást, akiket már az utcára kerülés réme fenyeget. A hírek szerint a bukott lakásokat az eszközkezelő vásárolná meg a bankoktól, így nem árvereznék el az ingatlanokat, hanem a fizetésképtelen adósok bérelhetnék azokat. Azt egyelőre nem tudni, hogy milyen áron venné át a társaság a rossz hiteleket. A nemzetközi példák szerint az ár a hiteltartozás 5-6 százalékától akár 90 százalékáig terjedhet.
A közvélekedéssel ellentétben nincs arra garancia, hogy a fizetésképtelen adós a saját lakását tarthatja meg. Rogán Antal fideszes politikus példájával élve: ha valaki egyedül él egy háromszobás lakásban, valószínűleg egyszobásba költözik majd, míg a nagyobb lakásba többgyerekes család költözhet. A Figyelő értesülése szerint az állami adósmentés az MFB segítségével történik, és a forint- és devizahitelesekre egyaránt vonatkozik majd.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.