Három chilei bányászt hazaengedtek

MN-összeállítás
2010. 10. 25. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kevesebb mint 24 órás orvosi megfigyelés után hazaengedtek hármat azon harminchárom bányász közül, akik egy omlás következtében 69 napig vesztegeltek a chilei San José réz- és aranybányában, egy 622 méter mélységben lévő menedékhelyen.
Mint arról beszámoltunk, az utolsó munkásokat helyi idő szerint szerdán késő este hozták felszínre az erre a célra készített mentőkapszulával. Különösebb orvosi panaszaik nem voltak, egyikőjük tüdőgyulladástól, mások lyukas fogaktól, bőrfertőzéstől, szilikózistól, szembántalmaktól szenvedtek. A hármas tagjain fogászati beavatkozásokat hajtottak végre az orvosok, akik szerint a bányászok meglepően fittek.
A szomszédok és a barátok hősöknek kijáró ünnepléssel fogadták a hazatérőket, akiknek a szabadban továbbra is napszemüveget kell viselniük szemük védelme érdekében – jelentette a BBC tudósítója.
Sebastian Pinera államfő – akinek népszerűsége a sikeres mentésnek köszönhetően ugrásszerűen megnövekedett – időközben bejelentette, hogy a nemzetközi segédlettel végrehajtott mentés költségei csaknem 4,1 milliárd forintnak megfelelő összegre rúgtak.
A kimentett dolgozók közül többen is megerősítették, hogy az új életet már nem a bányában képzelik el. Csábító ajánlatok várnak rájuk, történetük hollywoodi sztori lesz, már megkezdődött a versengés a film-, a televíziós, illetve a könyvkiadási jogokért. Mindezzel egy időben a bányaipari szakszervezetek nemzetközi szövetsége arra hívta fel a figyelmet, hogy szerte a világon évente legkevesebb 12 ezren vesztik életüket a különféle bányaszerencsétlenségek következtében.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.