Három évet kapott a csaló bróker

MTI
2010. 10. 15. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Három év letöltendő és két év felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte kedden a párizsi büntetőbíróság azt a brókert, akit a Société Générale francia bank 2008-as 4,82 milliárd eurós rekordveszteségéért felelősnek tart. Jérome Kervielnek a teljes összeget vissza kell fizetnie a pénzintézetnek. A bíróság mindhárom vádpontban – a hivatali visszaélés, a hamisítás, valamint a jogtalan számítógépes ténykedés bűntettében – bűnösnek találta a brókert. A szigorú ítéletet Dominique Pauthe bíró azzal indokolta, hogy a védelem által bemutatott dokumentumokból nem vonható le az a következtetés – a vádlott állításával ellentétben –, hogy felettesei tudtak a nem engedélyezett tranzakciókról. Kerviel „túllépte munkaköre kereteit, amikor a bank tudta nélkül spekulatív tranzakciókat kezdeményezett, gigantikus méretekben” – hangsúlyozta a bíróság. Kerviel ügyvédje azonnal jelezte: védence fellebbez a képtelen és teljesen észszerűtlen ítélet ellen. Olivier Metzner értelmezésében a bíróság szerint a bank nem felelős azért a „kreatúráért, akit maga hozott létre”, és egyedül Kervielt tartja felelősnek a túlkapásokért és a bankrendszer válságaiért. – Az ítélet azt mondta ki, hogy egy rendszer felelőtlenségéért egy ember felelőssé tehető – tette hozzá az ügyvéd.
A Société Générale-nál nyolc évig dolgozó, jelenleg 33 éves egykori alkusz 2005 végétől fiktív kliensszámlákat kreálva egymásra épülő hosszú pozíciókat vett fel, arra játszva, hogy a piacok majd emelkedni fognak – ám a nemzetközi tőzsdemutatók 2008 januárjában meredeken zuhantak. A bank azt állítja: 2008. januárban észlelte, hogy Kerviel körülbelül 50 milliárd euró értékben épített fel csalárd pozíciókat, ezeket a Société Générale-nak sikerült likvidálnia, vagyis a sok millió kontraktust eladták, és végül 4,82 milliárd eurónyi vesztesége maradt.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.