Három finn maradt az 1997-es derbiről

Munkatársunktól
2010. 10. 11. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Október 12-én játszik a magyar labdarúgó-válogatott Eb-selejtezőt Helsinkiben a finnek ellen, amely előtt tegnap keretet hirdetett az északiak skót apától és angol anyától született, tehát igazán brit szövetségi kapitánya, Stuart Baxter. Bizalmat kapott három olyan veterán játékos, Jari Litmanen, Sami Hyypiä és Jonatan Johansson, aki már az 1997-es vb-kvalifikációs derbin is szerepelt. Előbbiek végig a gyepen maradtak, utóbbi a 89. percben csereként állt be, s utána következett az a finn öngól, amely az 1-1-et hozta, s így pótselejtezőre juttatta a mieinket.
A tizenhárom éve fellépett magyarok közül Sáfár Szabolcs és Dombi Tibor pályafutása tart még , a többiek már abbahagyták. A riválisnál Litmanen a 136., Johansson a 106., Hyypiä a 105. válogatottságára készülhet, de a keretből Mikael Forssell, az egykori Jugoszláviában született, koszovói albán származású Shefki Kuqi, Petri Pasanen és Markus Heikkinen is túljutott már a félszázadik fellépésén címeres mezben. A meghívottak közül csupán hárman képviselik a Veikkausliiga nevű első osztályú finn bajnokságot: az Ajaxot, a Barcelonát, és a Liverpoolt is megjárt Litmanen, valamint Johansson mellett a TPS Turku csereként számba vett kapusa, Jukka Lehtovaara. A Kuqihoz hasonlóan koszovói albán nemzetiségű Perparim Hetemaj Bresciában együtt rúgja a labdát Vass Ádámmal és Feczesin Róberttel. A finn válogatott az első két mérkőzését követően pont nélkül áll az E csoportban, otthon kapott ki Moldovától, s idegenben Hollandiától.
A finn keret: Fredrikson (Nalcsik), Enckelman (St. Johnstone), Lehtovaara (TPS Turku) – kapusok; Lampi (Willem II), Heikkinen (Rapid W.), Moisander (Alkmaar), Pasanen (Bremen), Hyypiä (Leverkusen), Koppinen (Tromsö), Raitala (Paderborn) – védők; Sparv (Groningen), Väyrynen (Heerenveen), Porokara (Örebro), R. Eremenko (Dinamo Kijev), Hämäläinen (Djurgarden), Sjölund (Djurgarden), Hetemaj (Brescia) – középpályások; Litmanen (Lahti), J. Johansson (TPS Turku), Forssell (Hannover), A. Eremenko Jr. (Kilmarnock), Kuqi (Derby).

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.