Három lehetőség EU-segítségre

2010. 10. 17. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Herczog Edit szocialista európai parlamenti képviselő tegnap Brüsszelben kijelentette: van lehetőség európai unós közreműködésre a vörösiszap-katasztrófa által sújtott területek megtisztításában, a nagyobb baj megelőzésében, ha ezt a magyar kormány is akarja. A magyar kormány azonnali engedélyt kérhet az Európai Unió versenybizottságától, hogy állami támogatással segítse azokat a cégeket, amelyek részt vesznek a szenynyezett területek takarításában, fertőtlenítésében, s nem utolsósorban az élet újraindításában. Ez természetesen nem csökkentheti a kár okozójának anyagi és erkölcsi felelősségvállalását, tette hozzá az EP-képviselő. Másodszor, sorolta a lehetőségeket, a kormány közvetlenül fordulhat az Európai Bizottsághoz, hogy az Európai Szolidaritási Alapból kérjen azonnali támogatást, valamint, mondta a harmadik lehetőséget, a 2007 márciusi európai tanácsi döntés értelmében a polgári védelmi pénzügyi eszköz alapjából is lehívhat támogatást. A képviselőnő azonban azt is elmondta, az idő sürget, és minden erővel meg kell előzni egy további nagy veszélyt, azaz azt, hogy a vörösiszap-katasztrófa ne vezessen olyan társadalmi katasztrófához, amely az egész érintett térséget, az ott lakókat külön fenyegeti.
Kedden Áder János néppárti képviselő az Európai Parlament plenáris ülésén a mexikói-öbölbeli olajkatasztrófával kapcsolatos határozattervezet vitájában sürgette, hogy a már létező katasztrófamegelőzési szabályok megtartása mellett szükséges egy európai uniós katasztrófaalap létrehozása, ami azért is fontos lenne, mert a szenynyező cégek gyakran kártérítés fizetése nélkül felszámolják magukat, és eltűnnek.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.