Hat személyt avatott szentté a pápa

Hírösszefoglaló
2010. 10. 27. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hat személyt avatott szentté vasárnap a pápa, köztük a római katolikus egyház első ausztrál szentjét, Mary MacKillopot és a kanadai André atyát, Québec ugyancsak első szentjét – adta hírül a távirati iroda. A zsúfolásig megtelt római Szent Péter téren XVI. Benedek miséjén a XIX. században élt ausztrál apácán és kanadai atyán kívül még egy XV. században élt lengyel papot, két olasz és egy spanyol apácát is a szentek sorába emelt. A szertartáson részt vett Bronislaw Komorowski lengyel elnök, Kevin Rudd volt ausztrál kormányfő, jelenleg külügyminiszter, valamint kanadai kollégája, Lawrence Cannon, Gianni Letta, az olasz kormány államtitkára és a spanyol igazságügyi miniszter helyettese, Juan Carlos Campo.
Mary MacKillop 1842-ben skót bevándorlócsaládban született. Elszántan küzdött az elmaradott rétegek társadalmi felemeléséért, így az ausztrál őslakosok ügyének is gyámolítója volt. A kanadai Alfred Bessette, vagyis André atya szintén a XIX. században alapította meg a québeci Szent József oratoriánus rendet. 91 éves korában, 1937-ben halt meg, és hírek szerint tízezrek köszönték neki lelki vagy testi gyógyulásukat.
Mindkettőjük szentté avatását XVI. Benedek elődje, II. János Pál kezdeményezte, ő avatta őket boldoggá, 1982-ben Andrét, illetve Mary MacKillopot 1995-ben.
Szintén a hét végén adtak hírt arról, hogy a közelmúltban felgyorsították a 2005-ben elhunyt II. János Pál szentté avatásának folyamatát. Ezt Bronislaw Komorowski lengyel államfő jelentette be szombaton, miután a Vatikánban megbeszélést folytatott XVI. Benedek pápával. Az Il Giornale című olasz lap pedig úgy értesült, hogy a II. János Pál által véghez vitt első csoda orvosi megerősítése – ami döntő fontosságú a boldoggá, majd a szentté avatáshoz – az elkövetkező hetekben megtörténhet. Az értesülést a Vatikán egyik szóvivője sem kommentálta.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.