Hatbillió dolláros háborúk

Munkatársunktól
2010. 10. 11. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Még az amerikai kormány legőszintébb hangvételű vallomásait is jelentősen túlszárnyalja az iraki és afganisztáni háborúkra számolt legújabb költségbecslés. A Nobel-díjas közgazdász, Joseph Stiglitz és a Harvard Egyetem egyik professzora, Linda Bilmes saját, 2008-as becsléseit frissítette az újabb adatok alapján. Két éve még „csak” háromezermilliárd dollárra becsülték a két háború összes eddigi költségét, ám most megjelent könyvük már hatezermilliárd dolláros háborúkról szól.
Időközben ugyanis világossá vált, hogy nemcsak a konkrét fegyverkezési, logisztikai és egyéb, szorosan a háborúhoz kapcsolatos kiadásokat kell fedezni az amerikai állampolgárok adójából, hanem sok olyan pluszköltség is felmerült, amelyekre sem a kormány, sem a két közgazdász nem gondolt eddig. A nagyjából félmillió, testileg vagy lelkileg sérült veterán háború utáni kezelési költségei, illetve a további hatszázezer rokkantnak ítélt egyéb járulékok megközelítőleg ezermilliárd dollárt tesznek ki. Ez az összeg harminc százalékkal több az eredetileg tervezettnél, a határ pedig a csillagos ég. Kiszámíthatatlan, hogy hány hazatért katona jelentkezik még poszttraumatikus panaszokkal, ráadásul az Afganisztánból való kivonulás még láthatáron sincs.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.