Hátradőltek a brókerek

Unalmas volt a hangulat tegnap a Budapesti Értéktőzsdén, egyedül az Egis mutatott fel kiemelkedő teljesítményt. A hazai parketten enyhén emelkedett a forgalom az önkormányzati választások utáni nap, miközben Varsóban éves csúcsot döntöttek a befektetők.

Munkatársunktól
2010. 10. 14. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Enyhe emelkedéssel, 23 079,97 ponton zárt tegnap a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe. A Portfolio.hu összeállítása szerint az egyetlen figyelemre méltó esemény az volt, hogy az Egis éves csúcson zárt. Az Egis 288 millió forintos forgalom mellett 355 forinttal, 22 655 forintra emelkedett. Nem volt azonban mindenhol olyan unalmas a légkör, mint a BÉT-en, a lengyel WIG20 például tegnap új éves csúcson zárt.
– A forgalom viszonylag alacsony volt, a részvényárfolyamok nem változtak jelentősen, fontosabb piacmozgató hír nem érkezett, a nyugat-európai tőzsdéken azonban pesszimistábbak voltak a befektetők, mint a hazai parketten – nyilatkozta az MTI-nek Sőre Balázs, a Buda-Cash Brókerház határidős üzletkötője. Szerinte az önkormányzati választások eredménye nem hatott igazán a kereskedésre, bár az, hogy az index nem csökkent, jelentheti a külföldi bizalom erősödését. Sőre úgy vélte: az OTP erejét mutatja, hogy az alacsony forgalom ellenére sem esett, hanem az 5300 forintos szintre tapadt. Ennek áttöréséhez pozitív hírekre lenne szükség – tette hozzá. Az OTP-részvények ára 41 forinttal, 5299 forintra erősödött, forgalmuk 6,7 milliárd forintot tett ki. A Mol 205 forinttal, 20 800 forintra csökkent, a Magyar Telekom árfolyama egy forinttal, 661 forintra esett. A Richter-papírok ára 430 forinttal, 47 330 forintra nőtt, a részvények forgalma 1,1 milliárd forintot ért el.
A nyugat-európai értéktőzsdék tegnap immár a hatodik napja gyengélkedtek. A kereskedés utolsó percében a londoni értéktőzsde fő mutatója, az FTSE–100 0,64 százalékkal, a frankfurti DAX–30 1,22 százalékkal, a párizsi CAC–40 1,07 százalékkal volt a pénteki záró alatt.
Orbán Viktor kormányalakítása óta a legerősebb szintre erősödött a forint tegnap: 272 forintot kellett fizetni késő délután egy euróért. A pozitív nemzetközi hangulatban a dollárhoz, a svájci frankhoz és a japán jenhez képest is erősödött a magyar fizetőeszköz.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.