Háttérjelentés

Klementisz Réka
2010. 10. 11. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Német egység a Balatonnál – Egy európai történet című kiállítás szeptember 19-én nyílt meg a felújított Vaszary Villában az Európai Unió Tanácsa magyar elnökségének hivatalos programjaként. A villában rendezik majd az unió regionális fejlesztési minisztereinek tanácskozásait is. Az installáció korábban Berlinben és Dortmundban is nagy sikert aratott, jövőre Mainzba és kísérőprogramként a cottbusi filmfesztiválra is meghívták. Balatonfüreden a hónap végéig közel kétezren látták, többek között a Bundestag kulturális és médiabizottsága is meglátogatta. A tárlatot múzeumpedagógiai foglalkozások kísérik, iskolai csoportok számára tartanak majd kihelyezett történelemórákat, és havonta vetítenek a kiállítás által feldolgozott történelmi korszakhoz kötődő filmeket. Legközelebb (november 5-én) Papp Gábor Zsigmond Egy ügynök élete című dokumentumfilmjét tűzik műsorra. A Vaszary Villa a kiállításhoz kapcsolódóan felhívást tett közzé, amelyben a hatvanas, hetvenes, nyolcvanas években szétválasztott NDK–NSZK-családokat vendégül látó nyaraltatók jelentkezését várják későbbi kísérő programokhoz, beszélgetésekhez. A tárlat 2011. június 26-ig vendégeskedik Balatonfüreden, a kiállítás anyagából pedig a tervek szerint Forgács Péter rendezésében nagyjátékfilm is készül.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.