Hatvanegy halott két balesetben

Több mint hatvanan haltak meg tegnap két európai buszbalesetben. Ukrajnában, egy vasúti átjáróban mozdony rohant bele egy utasokkal teli autóbuszba. A katasztrófa negyvenhárom életet követelt. Lengyelországban egy munkásokat szállító kisbusz teherautóval ütközött, a tragédiában tizennyolcan haltak meg. A tömegszerencsétlenségeket feltehetőleg figyelmetlenség, illetve gyorshajtás okozta.

2010. 10. 22. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Államfői részvéttáviratok. Schmitt Pál államfő részvétét fejezte ki tegnap az ukrán elnöknek – jelentette a távirati iroda. A köztársasági elnök azt írta táviratában Viktor Janukovicsnak, hogy megdöbbenéssel és szomorúsággal értesült a Dnyepropetrovszk közelében bekövetkezett súlyos autóbusz-balesetről. – A magyar nép és a magam nevében ezúton fejezem ki őszinte részvétemet – fogalmazott, és azt kérte az ukrán elnöktől, hogy tolmácsolja Magyarország mély együttérzését az áldozatok és a sérültek hozzátartozóinak. Schmitt Pál részvéttáviratot küldött tegnap a lengyel elnöknek, Bronislaw Komorowskinak is a Nowe Miasto nad Pilica közelében bekövetkezett buszkatasztrófa után. Levelében a magyar nép és a saját nevében őszinte részvétét fejezte ki.


Negyvenhárom halálos áldozata és hat sérültje van annak a balesetnek, amely tegnap reggel történt a kelet-ukrajnai Dnyipropetrovszk megyében. A tragédia Makszimovka falu mellett egy sorompók nélküli, fényjelzőkkel ellátott vasúti átjáróban következett be. A Dnyeper-melléki vasút sajtószolgálata szerint a Bohdan típusú autóbusz vezetője nyilvánvalóan figyelmen kívül hagyta az átkelő vörös fényjelzését, s abban a pillanatban hajtott rá a sínekre, amikor a Nikopolból Marganecbe tartó mozdony odaért. A közlekedési milícia helyszínen dolgozó munkatársai is megerősítették: a fényjelző hibátlanul működött, s megfelelők voltak a látási viszonyok is. A baleset túlélői azt is elmondták, hogy az autóbusz vezetője látta a vörösen villogó fényjelzőt, sőt az utasok közül többen is figyelmeztették erre, de ő nem törődött vele. Többek szerint úgy gondolhatta, hogy még a mozdony odaérkezése előtt sikerül áthajtania az átjárón.
Az UNIAN hírügynökség tudósítása szerint az autóbuszban ötven ember lehetett, közülük 38-an a helyszínen életüket vesztették, a marganeci városi kórházba szállított 11 sérült közül pedig öten meghaltak. A sebesültek állapotáról tegnap nem adtak ki orvosi jelentést, de a szemtanúk szerint többek állapota válságos, így nincs kizárva, hogy a halottak száma tovább növekszik. A hírügynökséggel közölték azt is, hogy egy szakértőkből álló bizottság Vaszil Farinnik belügyminiszter-helyettes vezetésével már a helyszínre utazott. A kijevi kormány tegnap egyperces csenddel adózott a halálos áldozatok emlékének, s mára gyásznapot rendelt el az országban.
Mikola Azarov miniszterelnök bejelentette, hogy százezer hrivnya (2,5 millió forint) segélyt utalnak ki az áldozatok és a sérültek családtagjainak, és átvállalják a temetések költségeit is. Ezzel együtt a kormányfő arra utasította a belügyminisztert, hogy rövid időn belül dolgozzák ki azokat a javaslatokat, amelyek elejét veszik a mostanihoz hasonló tragikus balesetek megismétlődésének, leszögezve, hogy mindennek nem lesz anyagi akadálya.
Lengyelországban, Varsótól 80 kilométerre, Nowe Miasto nad Pilica település közelében tizennyolc ember meghalt tegnap reggel, amikor egy Volkswagen Transporter mikrobusz ismeretlen okból átsodródott a szemközti sávba, ahol frontálisan ütközött egy pótkocsis teherautóval. A kisbusz munkásokat szállított. A helyi rendőrség szerint tizenhatan a helyszínen életüket vesztették, ketten a kórházban haltak bele sérüléseikbe – közölte az AP. A térségben háromnapos gyászt rendeltek el a helyi hatóságok, az áldozatok családtagjait pszichológusok segítik. Jerzy Miller lengyel belügyminiszter és Jacek Kozlowski, Mazovia tartomány vezetője a helyszínre utazott. A mazoviai rendőrség szóvivője, Tadeusz Kaczmarek kijelentette, hogy a balesetet feltehetőleg a kedvezőtlen időjárás és a gyorshajtás okozta. Lengyelországban éppen tegnap tartották a sebességtúllépés veszélyeire figyelmeztető napot.
Lengyelországban még mindig riasztók a közúti balesetekről szóló statisztikák, a múlt hét végén 350 ütközésben 33-an vesztették életüket, 440-en pedig megsérültek. A balesetek legfőbb oka a gyorshajtás és az alkohol.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.