Hazaengedték Tasnádi Pétert

Előzetes letartóztatás helyett önbíráskodás miatt egy hónapra házi őrizetbe helyezte tegnap a bíróság Tasnádi Pétert, a nem jogerős határozat nem látta igazoltnak, hogy a vállalkozó rabolt, illetve zsarolt volna. Feltételezett társa ellen nem rendeltek el kényszerintézkedést.

Csibra Tibor
2010. 10. 13. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem helyezték előzetes letartóztatásba Tasnádi Pétert, a Pesti Központi Kerületi Bíróság (PKKB) tegnap az önbíráskodással gyanúsított vállalkozó házi őrizetét rendelte el. A döntés nem jogerős, az ellen az ügyészség fellebbezést jelentett be, Tasnádi tudomásul vette a kényszerintézkedést. Feltételezett társát, Sz. Tibort szabadlábra helyezték, a nyomozási bíró indoklása szerint ellene nem tudott a meggyanúsításhoz elegendő bizonyítékot összegyűjteni a rendőrség. Úgy tudjuk, az előzetes letartóztatásról döntő másodfokú bíróság két héten belül hozza meg határozatát. Szombaton a PKKB négy órán keresztül mérlegelte a rendőrség által beterjesztett bizonyítékokat, tegnap fél óra múltán hirdette ki végzését.
Tasnádi Pétert és Sz. Tibort csütörtökön vette őrizetbe a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) szervezett bűnözés elleni osztályának akciócsoportja a fővárosban, egy XX. kerületi sörözőben. A rendőrség már hosszabb ideje gyűjtött adatokat Tasnádi tevékenységeiről, és önbíráskodással, zsarolással, rablással gyanúsították meg a férfit. A PKKB tegnapi határozata ezek közül két utóbbit kiemelte, a nem jogerős döntés csak az önbíráskodásban látta igazoltnak a rendőrség verzióját. Tasnádi 17 millió forintnyi készpénzt adott kölcsön két embernek, de azok vonakodtak visszafizetni az összeget. A vállalkozó többször hívta őket telefonon, találkozott is velük, és egyiküktől pénzt is hozott el. A kölcsönkérők maguk is elismerik a tartozást. A jogszabályok értelmében rablást csak akkor állapíthat meg a nyomozó hatóság vagy a bíróság, ha a terhelt erőszakkal veszi el más értékeit. Tasnádi viszont a saját pénzét hozta el egykori üzletfelétől, így a PKKB nem jogerős határozata szerint önbíráskodás miatt kell majd felelnie. Információink szerint a kölcsönkérők egyike nem ismeretlen a hatóságok előtt, egy 33 millió forintos csalás ügy miatt büntetőeljárás folyik ellene a bíróságon. Tasnádi ellen eddig lakhelyelhagyási tilalom volt érvényben, így Budapesten szabadon mozoghatott. Erről a Fővárosi Bíróság határozott tavaly, mielőtt májusban, az ellene másodjára indított maffiaperben hat év börtönre ítélte. Kalina József tanácsa tizenhárom erőszakos bűncselekményben állapította meg az elsőrendű vádlott bűnösségét. A határozat ellen a terheltek és az ügyészség is fellebbezést nyújtott be, de a másodfokú eljárást másfél év elteltével sem tűzték ki.
Tasnádi Péter rendszeresen felbukkan a híradásokban, egy éve egy polgári peres eljárás szünetében a fiával verekedett össze a bíróságon. Januárban embereivel megjelent egy árverésen, ahol adóscsapdába került emberek lakásait bocsátották aukcióra, s ott tiltakozókat, illetve egy fotóriportert fenyegetett meg. Úgy tudjuk, Tasnádi az utóbbi időkben a lakásárverések egyik meghatározó figurája, de a múlt héten, önbíráskodás miatt ellene indított büntetőeljárásnak ehhez nincs köze.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.