Hazánkat is méltatta a német államfő

Németország Brémában emlékezett meg tegnap újraegyesítésének 20. évfordulójáról. Az ünnepségeknek mindig az a tartomány ad otthont, amely a szövetségi tanács elnöki tisztségét betölti. A rendezvénysorozat ökumenikus istentisztelettel kezdődött. A St. Petri-katedrális padsorait több mint ezer hívő töltötte meg, soraikban a bel- és külpolitikai élet számos vezető személyisége foglalt helyet, élükön az államelnök Christian Wulff-fal és a kancellár aszszony Angela Merkellel.

Stefan Lázár
2010. 10. 13. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Végső jóvátétel. Hivatalosan tegnap zárult le az első világháború, most fizették ki ugyanis az utolsó részletét – közel 70 millió eurót – a versailles-i békeszerződésben megállapított jóvátételi összegnek. A 132 milliárd birodalmi márkát az ország kezdetben a Dawes- és a Young-terv kölcsöneiből fedezte. Hitler megtagadta a fizetést, 1945 után pedig az NSZK vállalta magára a fennmaradó összeget. Egy 1953-as szerződés alapján a Weimari Köztársaság kölcsöneit egy majdan egyesülő Németországnak kellett rendeznie, ezért a szokatlan késedelem. (K. E.)

 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.