„Helyreállítom Újbuda megtépázott hírnevét”

Mielőbb le kell zárni a korrupciógyanús ügyek korszakát Újbudán ahhoz, hogy Budapest legnagyobb kerületében hozzáláthassunk a munkához – jelentette ki lapunknak adott interjújában Hoffmann Tamás. A Fidesz–KDNP polgármesterjelöltje beszélt arról, hogy elsőként helyreállítaná az önkormányzat megtépázott hírnevét. Azonnal felvenné a kapcsolatot Tarlós Istvánnal, hogy a fővárossal közösen hozzáláthassanak a városrész közlekedésének rendezéséhez, a 4-es metró, illetve az 1-es villamos meghosszabbításához.

2010. 10. 09. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bűnügyi akciófilmek jeleneteit is forgathatnák Újbudán: a volt SZDSZ-es alpolgármester gyanúsított egy ingatlanügyben. Az MSZP-s polgármester menekült az idézés átvétele elől, de a választás másnapján mégis gyanúsítottként hallgatják ki. Egy másik szocialista képviselő már hónapok óta előzetes letartóztatását tölti a vesztegetési ügyben. Ha vasárnap győz, előfordulhat, hogy át sem tudja venni a hivatalt?
– A hatóságok nyomoznak, ez az ő feladatuk, és nem is kevés: a Molnár-, a Lakos- és a Wieszt-ügyek mellett büntetőeljárás van folyamatban az egészségügyi Gyógyír Kft.-nél, a Hadik kávéház épületének felújításánál is. Ne felejtsük el azonban Krausz Csaba ügyét sem, aki a Zuschlag-per ötödrendű vádlottjaként lemondásra kényszerült. A nyomozások mennek a maguk útján, de mi nem várhatunk az átadás-átvétellel. Haladéktalanul átnézzük, kivizsgáljuk azokat az egyéb korrupciógyanús, pénzherdálást jelentő ügyeket, amelyekben meg kell tennünk a szükséges jogi és egyéb lépéseket, hogy mielőbb hozzáláthassunk a tényleges munkához.
– Ismer ön valakit, aki többet tett Újbudáért, mint Molnár Gyula?
– Ez a mondat a szocialista polgármester egyik plakátján olvasható. El kell ismerni, Újbuda megismertetéséért negatív értelemben sokat tett. Első feladatunk lesz Budapest legnagyobb kerülete megtépázott hírnevének a helyreállítása, ha kiderül: milyen örökséget hagyott ránk az MSZP-s városvezetés.
– Bár önéletrajza szerint húsz éve végez közéleti tevékenységet, a széles közvélemény előtt szinte ismeretlen Hoffmann Tamás neve. Ön mit tett eddig a XI. kerületért?
– Még 1989-ben a helyi ellenzéki kerekasztal munkájában vettem részt. Innen ered közéleti, politikai érdeklődésem. Büszke vagyok arra, hogy az első szabadon választott XI. kerületi képviselő-testület tagja lehettem 1990-ben. Azóta képviselőként vagy bizottsági tagként, de folyamatosan részt vettem a munkában. Az elmúlt négy évben az egészségügyi bizottságban szembesültünk először azokkal a visszaélésekkel, amelyek országos botránnyá váltak, és amelyekben az MSZP-s polgármester maga is arra kényszerült, hogy feljelentést tegyen.
– Ha lezárják az önkormányzat korrupciógyanús ügyeinek a korszakát, és sikerül helyreállítani a működést, mit szeretne tenni?
– Előbb azt veszem sorra, hogy mi nem történt az elmúlt években, pedig megígérték az itt élő embereknek. Főként a 4-es metróra gondolok, amely annak ellenére nem épült meg, hogy Molnár Gyula egy ideig még „metróbiztos” is volt. Az MSZP sokáig még azt a kezdeményezést sem támogatta, hogy legalább a tervezés szintjén meghosszabbítsák a metró vonalát a Budaörsi úti virágpiacig, pedig naponta csaknem 60 ezer autó közlekedik a kerület és a főváros környéki települések között. Bár a kerületvezetés álláspontja végül megváltozott, az elmúlt nyolc évben teljes városrészeket bénított le a metróépítkezés: le volt zárva az egyik legforgalmasabb Fehérvári úti szakasz, és ilyen a Móricz Zsigmond körtér, amelyet már többször is átadtak, majd újra lezárták és átépítették. A körtér központi épülete, a „gomba” felújítása PR-akcióvá silányodott. Az egykori népszerű találkozóhelyet ma építési háló fedi, de nem csinálnak ott semmit. A már említett Hadik kávéházat háromszor adta át a polgármester, ma már üzemel, de nem az eredeti formában.
– Milyen konkrét lépéseket tervez győzelme esetén?
– A metró meghosszabbításáról hivatalosan még nincs döntés, ezt sürgősen napirendre kell tűzni. Az 1-es villamos átvezetését a Fehérvári útig – a Városi és Elővárosi Közlekedési Egyesület és az ellenzék kezdeményezésére – végül többéves huzavona után elfogadta a főváros, de a beruházás megvalósítása elmaradt. Még fontosabb lenne, hogy a villamospályát elvigyük egészen az Etele térig, mert ha egyszer lesz metró, itt olyan csomópontot kell kialakítani, ahova az elővárosi vasút is bejönne, és a metróra az autókból át lehetne szállni. A jelenlegi, alig háromszáz férőhelyesre tervezett parkoló helyett többezernyi autó tárolására alkalmas létesítmény kellene. Reményeim szerint ezeket a problémákat Tarlós István leendő főpolgármesterrel közösen fogjuk majd megoldani.
– Ehhez még vasárnap meg kell nyerni a választást. Egyes vélemények szerint itt még mindig mozog a léc…
– Tavasszal megtörtént az, ami országosan is a legtöbb helyen hozzásegítette a kétharmadhoz a Fidesz–KDNP-t. Simicskó István tizenhat év után éppen a 16. számú választókerületben győzte le Molnár Gyulát. A választókkal való találkozásokon, a fórumokon végig azt éreztem, hogy nagyon nagy a változás iránti igény. Optimista vagyok, és hiszem, hogy október 3-án megkapjuk a szükséges többséget. Az itt élő emberek is látják, hogy a kormány megtette azokat a lépéseket, amelyeket ígért, többek között radikálisan csökkentette a politikusok számát.
– Milyen további választói igényekkel találkozott még a kampányban?
– Elsősorban a közbiztonság javítását, a rendőrség megerősítését kérték. A rendőrség létszámát növelni kell, és ezt Pintér Sándor belügyminiszter meg is ígérte. Az általános közrend megteremtését azonban nem várhatjuk csak ettől. Van közterület-felügyeletünk, de olyan kis létszámmal üzemel, hogy tevékenységük alig látható. Égető probléma a bölcsődei és óvodai helyek bővítése, tornaszobák, sportudvarok kialakítása is. A kerület folyamatosan fejlődik, vannak olyan új részei, ahol a fejlesztések mellett ez az infrastruktúra-növelés elmaradt, nincsenek ilyen intézmények.
– Ehelyett több iskolát bezártak a kerületben.
– Az oktatás visszafejlesztéséhez vezető lépések már 2003-ban elkezdődtek, amikor Molnár Gyula átvette a kerületet. A bezárások, az összevonások folytatódtak 2007-ben is, alapvetően a középiskolai oktatásban. Azonban még nem teljesen visszafordíthatatlan ez a folyamat. Minden erővel azon leszek, hogy az eddigi oktatási koncepciót felülvizsgálja az új képviselő-testület.
– Anyagilag milyen örökségre számít, lesz-e pénz a kasszában?
– Újbuda nincs jelentősen eladósodva. Arra viszont én is kíváncsi vagyok, hogy az átgondolatlan gazdálkodás miatt milyen bevételektől esett el az önkormányzat, mennyit bukott a gyanús ügyleteken. Pontos képet csak az átadás-átvétel után láthatunk majd.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.