Hibák sora a középiskolai felvételin

Az Oktatási Hivatal (OH) jelentése szerint a 2009. november 2. és 2010. április 30. között vizsgált iskolák közel hetven százaléka követett el valamilyen szabálytalanságot a középfokú felvételi eljárás során.

2010. 10. 03. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az egyik leggyakoribb hiányosság az volt, hogy az iskolák nem vagy nem megfelelő módon szabályozták, hogyan rangsorolják az azonos pontszámú jelentkezőket. Több esetben is előfordult, hogy az azonos pontszámot elérő jelentkezők között az ábécésorrend döntött. Az intézmények tizenöt százalékában fordult elő, hogy az iskola felvételi tájékoztatója nem tartalmazta a felvételi követelményeket. Minden iskola lehetővé tette a kijavított írásbeli felvételi dolgozatok megtekintését, ám annak időpontja több esetben nem felelt meg a jogszabályi előírásoknak. Az intézmények 35 százaléka például nem biztosította az előírt nyolc napon belüli megtekintési időt. A szóbeli felvételi vizsgák szervezése kapcsán is történtek szabálytalanságok: a szóbeliztető intézmények közel harminc százaléka csupán egy napot jelölt ki a meghallgatásokra, holott a jogszabály szerint erre legalább két napot kell meghatározni, de előfordult olyan is, hogy az intézmények nem tájékoztatták megfelelően a fiatalokat a szóbeli felvételi vizsgák időpontjáról.
Bővebben az 5. oldalon

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.