Hirtelen jött Európa-kupa

Deák Zsigmond
2010. 10. 15. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bizonyos egyéni sportágak sanyarú sorsa, hogy az éves világversenyeken kívül nem nagyon tudnak magukról hírt adni, esetleg az országos bajnokság, vagy valamilyen csapatbajnoki sorozat hozhat még némi publicitást és egyben megméretési lehetőséget. Amatőr ökölvívóinknál is ez a helyzet, az idei Eb-t június elején rendezték Moszkvában – zajos magyar sikerrel, egy-egy arany-, ezüst- és bronzéremmel –, az ob december második hetében lesz Nagykanizsán, addig pedig a szerencsésebbek számára a BoxingOne (B1) csapatbajnokság jelenti az egyetlen rendszeresebb fellépést.
A nemzetközi szövetség (AIBA) is felismerhette a helyzet fonákságát, hiszen egyrészt megszervezte a „félprofi” WSB-sorozatot – World Series of Boxing –, másrészt európai szekciója (EUBC) kezdeményezésére, a Világkupa mintájára életre hívta az Európa-kupát. Csötönyi Sándor, az EUBC alelnöke, a hazai szövetség vezetője érdeklődésünkre elmondta, hogy már a kontinentális viadal előtt döntés született utóbbi tornáról, eredetileg jövőre tervezték, de aztán előrehozták a debütálást október 23–24-re. A helyszín az ukrajnai Harkiv lesz, ahová mind a tíz súlycsoport négy legjobbját hívták meg. A mieink közül az idei Eb-győztes Bacskai Balázs (69 kg), és a Moszkvában ezüstérmes Káté Gyula (64) szerepel, szó volt az Eb-3. Darmos Józsefről (91) is, ám ő egyrészt sérült, másrészt mostanában nem volt igazán formában, ahogy azt közelmúltbeli B1-es gyenge produkciója is mutatta.
– Pontos részleteket nem tudok a versennyel kapcsolatban mondani, így azt sem, hogy pénzdíjas lesz-e, mindenesetre a Világkupa mintájára találták ki, s természetesen komoly rangot jelent mindkét meghívott bokszolónknak – nyilatkozta tegnap a távirati irodának Kovács László szövetségi kapitány. – Az időzítése talán nem a legszerencsésebb, hiszen most szeptemberben kezdtük el a felkészülést a jövő évi olimpiai kvalifikációs vb-re, amelynek első szakasza a decemberi országos bajnoksággal zárul. Nem biztos, hogy egy ilyen erősségű tornával érdemes indítani, ám nagy megtiszteltetés, s arra mindenképpen jó lesz, hogy lássuk, a kontinens legjobbjai hol járnak jelenleg.
Ez megtudni persze a mieink esetében sem baj, a tavaly szeptemberi milánói vb óta veretlen Bacskai például évek óta halogatott szabadságát töltötte nemrég, a Vasas-KSC több B1-es összecsapását is kihagyta, viszont a szeptember eleji, hajdúszoboszlói Papp László-emlékversenyen szerepelt, s nyert. Akkori nyilatkozatában az ob mellett izraeli és cseh tornát említett őszi-téli programként, az Európa-kupa tehát tényleg hirtelen jött. Káté Hajdúszoboszlón nem bokszolt betegsége miatt, viszont azóta is rendszeresen és sikerrel erősíti kispesti klubtársaival a szlovákiai Révkomárom B1-es gárdáját. Ami a várható harkivi mezőnyt illeti, Bacskain vélhetőleg két moszkvai legyőzöttje, a hazai ring előnyeit élvező ukrán Selesztyuk, valamint a döntőben 12-1-re „megalázott” francia Vastine venne revánsot, s nyilván egy orosz (mondjuk a vb-2. Zamkovoj) is küzd majd a kötelek között. Káté az örmény Dzsavahjannak vághat vissza az enyhén szólva is véleményes, 3-2-es Eb-finálébeli vereségért, az elődöntőben megvert orosz Szoljanyikov viszont épp rá fenheti a fogát.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.