Hollywood hercege meghalt

Nyolcvanöt éves korában elhunyt Tony Curtis. A hollywoodi színészlegenda élete végéig őrizte és ápolta magyar gyökereit.

Tölgyesi Gábor
2010. 10. 10. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bernard Schwartzként látta meg a napvilágot 1925-ben New Yorkban, Mátészalkáról kivándorolt magyar zsidó szülők gyermekeként. 1949-ben debütált filmben, az áttörést a Trapéz (1956) artistaszerepe jelentette, a virágkorát élő Burt Lancaster és Gina Lollobrigida oldalán. A megbilincseltek főszerepe 1958-ban Oscar-jelölést hozott Curtisnek. Stanley Kramer filmjében ismét bizonyíthatta, drámai szerepekben is megállja a helyét. Mégis, a legnagyobb sikert Billy Wilder fergeteges komédiájának köszönheti: mint Jack Lemmon és Marilyn Monroe partnere a Van, aki forró szereti szerelmes Josephine-jeként vonult be a filmemlékezetbe. Bár a hetvenes évek elején a Minden lében két kanál hozta helyzetbe Roger Moore játszótársaként, az amerikai filmipar méltatlan módon megfosztotta Hollywood hercege címétől. A nőfaló hírében álló színész ekkor a festészetben talált örömöt.
Többször járt Magyarországon, legutóbb a múlt évben, a képeit árvereztette el jótékonysági célokra. Ekkor mutatta be második önéletrajzi könyvét.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.