Ingatlanpanama gyanúja Ferencvárosban is

Csalás, hűtlen kezelés, hivatali visszaélés és más bűncselekmények megalapozott gyanúja miatt ismeretlen tettes ellen tegyen feljelentést Ferencváros képviselő-testülete a kerületben található Mátyás utca 8. szám alatti ingatlan cseréjének ügyében – ezt javasolja a szeptember közepén létrehozott vizsgálóbizottság három nappal az önkormányzati választás előtti időpontra, most csütörtökre összehívott rendkívüli ülésre.

2010. 10. 06. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tízmilliók a semmire. A Thaly Kálmán utca 52. szám alatti rehabilitáció ügyében már a rendőrség nyomoz, miután a kerület jegyzője feljelentést tett. Itt „csupán” nyolcvanmillió forintos kár érheti az önkormányzatot, mert a Ferencvárosi Polgármesteri Hivatal beruházási osztályának – azóta fegyelmivel elbocsátott – vezetője és az ügyintéző teljesítés nélküli munkákat igazolt és fizetett ki a csőd szélére került, a kerületben másutt is munkákat végző Ipex Kft.-nek. Az ingatlan felújítása alig harmincszázalékos „készültségben” lassan egy éve áll.


Martos Dániel, az erzsébetvárosi és a terézvárosi ingatlanpanama-ügyekhez hasonló, a hetekben kirobbant ferencvárosi botrány kivizsgálására létrehozott bizottság fideszes elnöke lapunkkal közölte: a volt SZDSZ-es polgármester által öt éve kötött, a képviselő-testület tudta nélkül módosított szerződés vizsgálatakor olyan adatok birtokába jutottak, amelyek alapján akár négyszázmillió forintos kár is érhette az eddig balliberális vezetésű önkormányzatot.
Mint arról korábban beszámoltunk, a képviselők még az előző ciklusban, 2005-ben döntöttek arról, hogy 170 milliós értékben elcserélik az önkormányzat Mátyás utcai egyik lakóházát a Budapest Music Center (BMC) Kft.-vel egy, a Lónyay utca 50. szám alatti ingatlancsoportra: egy lakásra és négy helyiségre. A cég „zenecsarnokot” ígért, de öt év alatt semmi sem épült. A 2006-ban kötött szerződést Gegesy Ferenc a testület megkerülésével, „áfakikerülési okokból” 204 milliósra módosította, miközben az önkormányzat saját költségén, több mint 182 millió értékben kiköltöztette a lakókat. A szerződés tartalmazta az önkormányzat visszavásárlási jogát, ám a tulajdoni lapon csak a BMC Kft. bejegyzése látható. Mint kiderült, a Lónyay utcai ingatlanok sorsa még kacifántosabb, hiszen a végül több mint 200 milliósra felértékelt vagyon szintén az önkormányzaté volt. Ezekhez a BMC még tíz éve, 2000-ben jutott hozzá, papíron 33 millió forint értékben. A „vételár” kiegyenlítése azonban több mint szokatlan volt: a képviselő-testület tulajdonosi bizottsága beleegyezett, hogy a vevő a kötelezettségét felújítással, továbbá tíz év alatt az önkormányzat számára végzett „kulturális szolgáltatásokkal”, közöttük tízmillió forint plusz áfa értékű CD-készítéssel és átadással teljesítse.
A vizsgálóbizottság fideszes elnöke szerint bár a teljesítést a polgármester, illetve a kerületi oktatási bizottság is igazolta, egészen elképesztő, hogy a fizetségbe a BMC Kft. ügyvezető igazgatója, a neves zenész, Gőz László és együttese saját lemezeinek kiadását is beleszámolta. – Ahogy a Mátyás utcában, úgy a Lónyay utcában sem építettek semmit, és mivel utóbbi ingatlant a mai napig nem adták vissza az önkormányzatnak, reálisnak tűnhet a kerület több száz millió forintos vesztesége – emelte ki Martos Dániel.
Bár az ingatlanügyekben a jelenlegi és egy volt MSZP-s alpolgármester, Pál Tibor és Bánsághi Tamás szerepe is felvetődött, a Mátyás utcai botrányra korábban éppen egy szocialista képviselő, Bézsenyi Ákos hívta fel a képviselő-testület figyelmét.
Gegesy Ferenc, aki civil jelöltként húsz év polgármesterség után ismét indul, választási lejáratásnak tartja az ingatlanbotrány kirobbantását. – Eddig miért nem foglalkozott a tízéves döntésekre visszavezethető ügyekkel sem az MSZP, sem a Fidesz? – kérdezett vissza lapunk érdeklődésére. Szerinte az elmúlt években a testület illetékes bizottságai folyamatosan megerősítették azt az elképzelést, hogy Ferencvárosban ingatlanok átadásával is segítik a kultúrát. – A Ráday utca pezsgő élete is így zajlik, a művészetek támogatása gyakran nem piaci alapú. Az eredeti elképzelések szerint egy világhírű létesítményt alakítana ki a Mátyás utcában a BMC Kft., az Eötvös Intézet a még élő két legnagyobb kortárs zeneszerzőnk, Kurtág György és Eötvös Péter közreműködésével jönne létre, ezt a kulturális koncepciónk is tartalmazza – fogalmazott a polgármester, aki szerint semmilyen kár nem érte a kerületet.
Gőz László a BMC ügyvezetőjeként Gegesy Ferenchez írt levelében azt állítja, hogy az elmúlt évtizedben 161 millió forintos „kulturális támogatást” adtak a kerületnek koncertek szervezésével, művészeti lemezek kiadásával. Magyarázata szerint a Lónyay utcai helyiségek felújítására több mint százmillió forintot költöttek, csak a társasház közös használatú helyiségei használatának tisztázatlansága miatt nem tudták itt létrehozni a központot, pedig kaptak volna bankhitelt is. – A Mátyás utca 8. szám alatti ingatlanon másfél milliárd forintból magántőkés beruházást terveztünk, eddig csaknem kétszázmillió forintot költöttünk bontásra, fejlesztésre – állította.
Gegesy Ferenc lapunknak elismerte: az eredeti, 2005-ös döntés ugyan arról szólt, hogy amennyiben a központ nem jön létre 2006 végéig, akkor vissza kell állítani az eredeti állapotot, a szerződés – amelyben a határidőt fél évvel kitolták – már csak viszszavásárlási jogot tartalmazott. A Mátyás utcai épület tulajdoni lapján azonban már ez sem szerepelt, de ez a kerület vezetője szerint nem számít.
– A visszavásárlási jog törléséhez a polgármester járult hozzá, hogy a beruházás befejezéséhez a BMC hitelt kapjon – közölte a vizsgálóbizottsággal Oszvári István, a IX. kerület jegyzője. A Lónyay utcai ingatlanokról kifejtette: „értéknövelő beruházásról nincs tudomásunk, a helyiségeket a BMC-nek 2007. augusztus 31-ig át kellett volna adnia, erre 2010. szeptember 7-ig nem került sor”.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.