Iránytű

Iránytű rovatunkban hétről hétre a tágabb közélet ügyei iránt érdeklődő olvasóinknak nyújtunk – már csak terjedelmi okokból is önkényes – válogatást azokból a jövő heti programokból, amelyek megítélésünk szerint hozzájárulhatnak jelenünk és közelmúltunk megértéséhez.

Pethő Tibor
2010. 10. 25. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Október 17.
Kondor Katalin élő beszélgető műsora. Portré + címmel új beszélgetősorozat kezdődött a Klebelsberg Kultúrkúriában Kondor Katalin vezetésével. Az újságírónő vendége ezúttal a Semmelweis String Quartet. A vonósnégyest 1983-ban alapította négy fiatal, zene iránt elkötelezett orvos, az azóta is működő Semmelweis kamarazenekar tagjai.
Helyszín: Klebelsberg Kultúrkúria (1028 Budapest, Templom u. 2–10.).
Időpont: 17 óra

Október 18.
Ellenálló gyümölcs- és szőlőfajták a kiskertekben. A kérdésről a kertbarát mozgalom támogatója, Pálfi Dénes borász, szőlőnemesítő beszél Szombathelyen.
Helyszín: Megyei Művelődési és Ifjúsági Központ (Szombathely, Ady tér 5.).
Időpont: 17.30 óra

Boldog szerelem és házasság gonosz időkben. Családalapítás témájú sorozatában Pálhegyi Ferenc pszichológus most A házasság még nem a mennyország címmel tart előadást.
Helyszín: Ráday-kollégium díszterme (1092 Budapest, Ráday u. 28.).
Időpont: 18 óra

Október 19.
Amit a cukorbetegségről tudni kell. Ingyenes cukorszintméréssel egybekötött előadást tart a cukorbetegség korai felismeréséről, kezeléséről, a betegség lehetséges szövődményeiről Berkes Klára, a Szent Ferenc Kórház belgyógyász, hematológus, diabetológus szakorvosa és Forrai Katalin reumatológus.
Helyszín: József Attila Művelődési Ház (1131 Budapest, József Attila tér 4.).
Időpont: 18 óra

A négy kölcsönhatás és a csillagok. Ismereteink szerint az anyagi világ részecskéi között négy kölcsönhatás működik: a minden részecskére kiterjedő gravitáció, az elektromosan töltött részecskék között lévő elektromágneses kölcsönhatás, a radioaktivitásért felelős gyenge kölcsönhatás és az apró atommagokat összetartó erős kölcsönhatás. Ha bármelyik hiányozna közülük, napunk nem olyan lenne, mint amilyennek ismerjük, és valószínűleg az élet sem fejlődhetett volna ki a Földön. A mikrovilágot szabályozó kölcsönhatások az óriási méretek birodalmában is fontos szerepet kapnak. A csillagok jellemzőinek megértésével a természet csodálatos, egységes felépítésébe és működésébe is bepillantást nyerünk. A kérdésről Sükösd Csaba (BME, nukleáris technika tanszék) beszél. A belépő 300 forint.
Helyszín: Pécsi Kulturális Központ – Dominikánus Ház (Pécs, Színház tér 2.).
Időpont: 19 óra

Október 19–20.
Bencések Magyarországon. A Magyar Bencés Kongregáció, a Sapientia Szerzetesi Hittudományi Főiskola és a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Bölcsészettudományi Kara konferenciát szervez a bencés rend magyarországi jelenlétéről Örökség és küldetés – Bencések Magyarországon címmel. Az esemény előtt Várszegi Asztrik pannonhalmi főapát szentmisét mutat be a belvárosi Nagyboldogasszony-plébániatemplomban. Előadást tart többek között Böröcz Enikő (A bencések és az ökumenikus gondolat), Bakos Gergely OSB (A monasztikus szerzetesség útkeresése – Megjegyzések a monasztikus hivatásról és a vallásközi párbeszédről), Soós Sándorné Veres Rózsa (A ferences és bencés rend kapcsolatainak történetéből), Kránitz Mihály (Magyar bencés teológusok hozzájárulása a fundamentálteológia fejlődéséhez), Hernády Zsolt (Válogatás Rónay Jácint leveleiből), Bertényi Iván (Rónay Jácint, az országgyűlési képviselő), Szilágyi Csaba (Erdélyi László: Magyar történelem. Művelődés- és államtörténet – Egy bencés tudós történeti munkájának bemutatása).
Helyszín október 19-én: Sapientia Szerzetesi Hittudományi Főiskola (1052 Budapest, Piarista köz 1.); október 20-án: Pázmány Péter Katolikus Egyetem Bölcsészettudományi Kara (Piliscsaba, Egyetem út 1.).
Időpont: 9 óra

Október 20.
Az életvezetés etikája. A sorozat következő találkozóján Papp Miklós görög katolikus lelkész, a Sapientia Szerzetesi Hittudományi Főiskola morálteológia tanszékének vezetője A nagy döntések meghozatalának módja, konkrét tanácsok címmel tart előadást.
Helyszín: a Belvárosi ferences templom Szent Ferenc Terme (1053 Budapest, Ferenciek tere 9.).
Időpont: 18 óra

Október 21.
A közelmúlt köztes Európája. A hódmezővásárhelyi Emlékpont Múzeum tudományos konferenciát szervez Az (alig) létező szocializmusból a létező kapitalizmusba – Rendszerváltások Közép-Európában, Magyarországon, Hódmezővásárhelyen címmel. A témák között szerepel: a lengyel Szolidaritás mozgalom (Karol Biernacki főlevéltáros, levéltár-igazgató – Csongrád Megyei Levéltár, Szeged), a romániai rendszerváltás kétarcúsága (Vincze Gábor történész-muzeológus – Emlékpont, Hódmezővásárhely), a fővárosról szóló, 1988–89-es hangulatjelentések (Katona Csaba történész-levéltáros – Magyar Országos Levéltár), a hódmezővásárhelyi pártosodás (Mészáros Tamás történész-muzeológus – Emlékpont, Hódmezővásárhely), a magyar társadalom átalakulása (Valuch Tibor társadalomtörténész, egyetemi docens – 1956-os Intézet), a Juss folyóirat indulása (Szoboszlai Zsolt szociológus, főszerkesztő) és a német egység a Balatonnál (Kovács Emőke történész, könyvtárigazgató – Balatoni Regionális Történeti Kutatóintézet, Siófok).
Helyszín: az Emlékpont előadóterme (Hódmezővásárhely, Andrássy út 34.).
Időpont: 10 óra

A kávé varázsa. Megfőzzük, megisszuk. Egyszerűnek tűnik. De hogy jutott el a kávécserje bogyója a főzőedényig? Saly Noémi irodalom- és Budapest-történész mesél a kávéfőzés történetéről.
Helyszín: Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum (1051 Budapest, Szent István tér 15.).
Időpont: 13 óra
Alkímia ma. A sorozat következő találkozóján Pasinszki Tibor kémikus Az álhalogenidek nyomában – a csillagközi felhőktől a robbanóanyagokig címmel tart előadást, amelyet kvízjátékok, látványos kémiai kísérletek követnek.
Helyszín: ELTE TTK, Kémiai Intézet 0.83-as számú Eötvös-előadója (1117 Budapest, Pázmány Péter sétány 1/A).
Időpont: 17 óra

Marosvásárhely és környéke. Ételkóstolóval egybekötött előadást tart a Székelyföld valamikori fővárosáról Kádárné Szász Hilda marosvásárhelyi születésű, Sárospatakon tanító pedagógus. Az érdeklődők bepillantást nyerhetnek az építészeti emlékekbe, a terület néprajzi értékeibe. Az előadást táncbemutató és népiétel-kóstoló követi. A belépő 800 forint, amely tartalmazza a kóstolójegyet is.
Helyszín: Sárospataki Művelődési Ház és Könyvtár (Sárospatak, Eötvös út 6.).
Időpont: 18 óra

Október 22.
Fogyatékosság és politikai jogok Magyarországon. A Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) konferenciát szervez a gondnokság alá helyezett személyek politikai jogairól, választási részvételükről és a fogyatékosság kérdéséről. A részvételi szándékot október 17-ig kell jelezni a [email protected] címen. A részletes program a tasz.hu/betegjog/
fogyatekossag-es-politikai-jogok-magyarorszagon címen érhető el.
Helyszín: Európai Ifjúsági Központ (1024 Budapest, Zivatar u. 1–3.).
Időpont: 9 óra

Október 24.
Jótékonysági hangverseny a vörösiszap áldozatai javára. A hangversenyen gárdonyi, lovasberényi és helyi kórusok énekelnek, szólóének és versek hangzanak el. A belépés ingyenes, az önkéntes adományokat az iszapkatasztrófa áldozatainak juttatják el. A szervező: Kardos Péter lelkész (tel.: 06-22/458-655; e-mail: [email protected]).
Helyszín: Pákozdi református templom (Pákozd, Petőfi u. 18.).
Időpont: 16 óra
Október 29.
Sztehlo Gábor-díj-átadás. A Magyarországi Evangélikus Egyház országos presbitériuma a tehetséges, ám szerény anyagi körülmények között élő diákoknak alapította a második világháború idején számtalan gyermek életét megmentő lelkészről, Sztehlo Gáborról elnevezett ösztöndíját. Az elismerést most adják át először az arra érdemeseknek, az ünnepség nyitott, mindenkit szeretettel várnak.
Helyszín: Deák Téri Evangélikus Gimnázium díszterme (1052 Budapest, Sütő u. 1.).
Időpont: 14 óra

Ha van tudomása a rovatba illő előadásról vagy rendezvényről, kérjük, ossza meg velünk az [email protected] e-mail címen vagy az (1) 476 2173-as telefonszámon.
Összeállította: Pethő Tibor

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.