Ismét őrizetbe vették Tasnádit

Nem jogerős, hatéves börtönbüntetése mellett vélhetőleg újra előzetes letartóztatásba kerül ma délután Tasnádi Péter. Az ismert vállalkozót kommandósok fogták el Budapesten, és ismét zsarolásokkal gyanúsítják.

Csibra Tibor
2010. 10. 11. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tasnádi Péter újabb előzetes letartóztatását kezdeményezte tegnap a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK), miután a testület szervezett bűnözés elleni osztályának akciócsoportja csütörtökön őrizetbe vette az egykori vállalkozót. Tasnádit és a társaságában lévő Sz. Tibort kommandósok fogták el Budapesten, a XX. kerületi Topánka és Ady Endre utca sarkán, egy vendéglőben. A rendőrség egy videót tett közzé honlapján az akcióról, s azon látható, hogy a két férfi mellett a nyomozók egy nőt is megbilincselnek. A BRFK tájékoztatása szerint a hölgy a preszszó alkalmazottja, s tanúként hallgatták meg, de már szabadon engedték. Tasnádiékat zsarolással és más bűncselekményekkel gyanúsítják. A hatóság szerint a terheltek áprilistól több embert súlyosan megfenyegettek, vélt és valós tartozásokat követeltek rajtuk, néhányuktól pénzt tulajdonítottak el. Az első hírek szerint Tasnádit önbíráskodással is meggyanúsították, de az értesülést később cáfolta lapunknak a rendőrség. Emlékezetes, a gyanúsított januárban egy, a bajba jutott adósok lakásainak árverésére meghirdetett aukción dulakodott az ott megjelent tiltakozókkal, és embereivel együtt megfenyegette az eseményről tudósító Magyar Hírlap fotóriporterét. Az ügy miatt nem vonták felelősségre, de garázdaság miatt eljárás indult ellene, mikor egy polgári peres eljárás szünetében fiával összeverekedett a Fővárosi Bíróságon.
Lapunk úgy tudja, Tasnádi Péternek családtagjaival is elszámolási vitái vannak, s többek között követeléssel él volt feleségével szemben is. Elképzelhető, hogy a csütörtöki őrizetbe vételének alapját képező zsarolások között ezek az ügyek is szerepelnek. Tavaly májusban, az ellene és társai ellen indított második maffiaperben hatéves börtönbüntetést mért ki rá a Fővárosi Bíróság. Kalina József tanácsa nem látta igazoltnak, hogy a csoport bűnszervezetben követte el tetteit, ugyanakkor a szabadságvesztés mellett hatmillió forint pénzbüntetéssel is sújtotta Tasnádit. A bíróság az ítélet kihirdetésével együtt feloldotta a vádlott hasonló összegű vagyonának zárolását is.
Az ismert vállalkozót kétrendbeli életveszélyes, illetve súlyos testi sértésben, valamint maradandó fogyatékosságot okozó testi sértésben és közfeladatot ellátó személy elleni erőszakban felbujtóként, továbbá közveszélyokozásban, rongálásban, sikkasztásban, csalásban, magánokirat-hamisításban, garázdaságban, emberölés előkészületében, zsarolás kísérletében és lopásban találta bűnösnek tavaly a bíróság. Ismert, a hosszas büntetőper alatt Tasnádi többször is saját elmeállapotára vonatkozó vizsgálatokat kezdeményezett. A határozat indokolásában Kalina bíró kifejtette, hogy ezek nem igazolták a vádlott kóros elmeállapotát, csak erőszakos, öntörvényű személyiségét állapították meg. Tasnádi a kiszabott hat év jelentős részét az ítélethirdetésig már leülte, korábbi házi őrizetét is lakhelyelhagyási tilalommá mérsékelték.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.