Iszapömlés: már négy halálos áldozat

Tegnap négyre emelkedett a kolontári iszapömlés halálos áldozatainak száma, a mentőszolgálat több mint száz sérültet látott el, hetvenhárom embert kórházban ápolnak. A kormány veszélyhelyzet kihirdetését rendelte el három megyében. Orbán Viktor kijelentette, a tragédia emberi mulasztás miatt következhetett be. A miniszterelnök ugyanakkor felkérte a belügyminisztert a tragédia büntetőjogi és anyagi felelősének megállapítására. A Magyar Alumíniumtermelő és Kereskedelmi Zrt. vezetője állítja, ők nem hibáztak.

Munkatársainktól
2010. 10. 15. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Négyre emelkedett a kolontári iszapömlés halálos áldozatainak száma, miután tegnap a mentésben részt vevők egy gyermek és egy idősebb nő holttestét emelték ki a romok alól. A hétfői gátszakadás következtében több mint egymillió köbméternyi szennyező anyag öntött el három dunántúli települést, négyszáz családot kellett kitelepíteni. Öt embert továbbra is eltűntként tartanak nyilván. A katasztrófavédelem közlése szerint az országos mentőszolgálat eddig összesen 113 sérültet látott el, közülük 73 embert kórházba szállítottak. Oláh Attila, a győri Petz Aladár-kórház főorvosa lapunknak elmondta, hozzájuk három embert hoztak be, egyiküket életveszélyes állapotban. A Veszprém Megyei Kórház összesen huszonhárom beteget kezel – nyilatkozta Rácz Jenő főorvos. Tízen súlyosan, tizenhárman könnyebben sérültek meg, egy gyermek pedig maradandó látáskárosodást szenvedett, miután mérgező iszap került a szemébe. Ugyancsak huszonhárom beteget ápolnak az ajkai kórházban, legtöbben közepesen súlyos, tíz-húsz százalékos égési sérüléseket szenvedtek. Nyári Ildikó, a kórház főigazgatója közölte, öt gyermek és egy kismama is van az ápoltak között.
A kormány tegnap veszélyhelyzet kihirdetését rendelte el Veszprém, Győr-Moson-Sopron és Vas megye területére.

*

A helyszínre érkező Illés Zoltán környezetvédelmi államtitkár ökológiai katasztrófának minősítette a vörösiszap-tároló gátszakadása miatt kialakult helyzetet, amely tájékoztatása szerint negyven négyzetkilométeres területet érint. Bejelentette, a kormány minden létező segítséget megad az ajkai térségben kialakult katasztrófa felszámolásához, azonban a több mint tízmilliárd forintra becsült költségeket a katasztrófát okozó cégnek, a Magyar Alumíniumtermelő és Kereskedelmi Zrt.-nek (Mal) kell állnia.
Az éjjel valamennyi vörösiszap-tározó gátját megerősítették, így elhárult az újabb gátszakadás veszélye – jelentette be tegnap délelőtt Bakos György, a katasztrófavédelmi szervek helyi szóvivője. Később viszont olyan hírek kaptak szárnyra, hogy újabb gát szakadt át Kolontáron, ezért sokan menekültek a templom körüli dombra. A timföldgyár tulajdonosa és az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) nem sokkal később cáfolta az újabb gátszakadás hírét.
Illés Zoltán tegnap azonnali hatállyal felfüggesztette a Mal Zrt. termelői tevékenységét, egyben utasította a céget a megsérült tározó helyreállítására. Tegnap kora délután vette át a mentés irányítását Pintér Sándor belügyminiszter és Bakondi György, az OKF főigazgatója, illetve a helyszínre érkezett Hatala József országos rendőrfőkapitány is.
A kormányzati koordinációs bizottság tegnap délutáni ülése után Orbán Viktor kormányfő együttérzését fejezte ki a zagytározó-katasztrófa kárvallottjaival, egyúttal kinyilvánította részvétét a halálos áldozatok hozzátartozóinak. A miniszterelnök elmondta: felkérte a belügyminisztert a tragédia büntetőjogi és anyagi felelősének megállapítására. Kiemelte, nem áll rendelkezésre egyetlen olyan információ sem, amely szerint természeti okai lettek volna a balesetnek; tehát az eset bekövetkeztének okai között emberi mulasztás állhat. Elmondta azt is, a cég által kötött biztosítás a katasztrófa sújtotta területen élőkön nem segít, ezért a későbbiekben kell megtalálni a kárrendezés módját. Azt azonban hangsúlyozta, egy termelő üzem akkor tud anyagilag is felelősséget vállalni, ha termel, ezért a cég vagyonának lefoglalásáról és zár alá vételéről nincs szó. Attól pedig nem tart, hogy az anyagi felelősségvállalás elől a vállalat tulajdonosai vagyonkimentéshez folyamodnak, mert – emelte ki – Magyarországon április óta nagyon rosszul járnak azok, akik ilyesmivel próbálkoznak.
A kormányfő nyomatékosan felhívta a figyelmet arra, hogy az érintett területen élők ne fogyaszszanak helyben termelt élelmiszert, mert azok, még ha tisztának látszanak is, veszélyes anyagokkal lehetnek szennyezettek. Pintér Sándor belügyminiszter mindehhez hozzátette: az ivóvízbázis egyelőre tiszta. A sajtótájékoztatón az is kiderült, hogy az ÁNTSZ és a honvédség laboratóriumában megvizsgált anyagminták radioaktív szennyezettsége messze az egészségügyi határérték alatt van. – Fürödjenek meg benne! – ezt tanácsolta Pintér Sándor a Mal Zrt. azon vezetőinek, akik szerint nem veszélyes az egészségre a tározóból kiszabadult vörös iszap.
Kisbenedek Péter, a Magyar Biztosítók Szövetségének elnöke közölte, ahogy megközelíthetők lesznek a vörös iszappal elöntött települések, a biztosítók megkezdik a kárfelmérést, majd a kifizetést is. A biztosítási szakember megjegyezte, szerinte a károsultak jelentős hányadának nincs lakásbiztosítása.

Támogatás a pártoktól. A Fidesz-frakció tudatta, minden segítséget megad a katasztrófa mielőbbi felszámolásához a károk enyhítéséhez. Az MSZP a katasztrófahelyzetben mindenben támogatja a kormányt – írták közleményükben, míg európai parlamenti delegációjuk egymillió forintot ajánlott fel az áldozatok családjainak. Az LMP a jövő évi költségvetés kidolgozásakor több pénzt kért a hatósági monitoring és a környezetvédelmi hatóságok megerősítésére. A Jobbik jogszabály-módosítást kezdeményez a hasonló tragédiák elkerülése érdekében. Joseph Daul, az Európai Parlamentben helyet foglaló Európai Néppárt (Kereszténydemokraták) képviselőcsoportjának vezetője pedig frakciója nevében fejezte ki őszinte részvétét az érintetteknek.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.