Iszapömlés: újabb gyanúsított

Swendt Pál
2010. 10. 25. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Már két gyanúsítottja van az iszapkatasztrófa miatt indított nyomozásnak, amelyben Bakonyi Zoltán, a vétkes Mal Zrt. cégvezetője mellett a Nemzeti Nyomozó Iroda Deák Józsefet, a cég műszaki üzemeltetési igazgatóját is gondatlan közveszélyokozás és környezetkárosítás miatt hallgatta ki a kilenc áldozatot követelő gátszakadással összefüggésben. Az ORFK közölte, a nyomozók álláspontja szerint a gyanúsított elmulasztotta a hasonló katasztrófa esetén a kármentesítéshez és az élet, a testi épség, valamint a vagyon megóvásához szükséges intézkedések kidolgozását, védelmi rendszerek, a káresemény hatását csökkentő védművek és jelző-riasztó rendszerek kialakítását. A szabadlábon védekező főmérnök nem tett vallomást, és panasszal élt a gyanúsítás ellen.
A nyomozó iroda a polgári jogi kárigényekre figyelemmel, a gyanúsítottak vagyonára kiterjedő biztosítási intézkedésekről döntött, és előterjesztést tett javaik zár alá vételére. Ezt a Veszprém Megyei Főügyészség indítványozhatja és a Veszprémi Városi Bíróság nyomozási bírája rendelheti el. Rendőrségi forrásokból a Magyar Nemzet úgy értesült: a nyomozás jelenlegi adatai szerint a főmérnök felettesei jóváhagyásával azért nem dolgozta ki a gyanúsításban hiányolt védelmi intézkedéseket és mulasztotta el a riasztórendszerek kialakítását, mert a tervekből az is kiderült volna, hogy mennyivel terhelte túl a zrt. a tározót, és a cég csak nem kívánt mértékű ráfordítással tehette volna olyan biztonságossá az iszapkazetta védőfalát, hogy ahhoz a védelmi tervek illeszkedjenek. Bakonyi Zoltán előzetes letartóztatásra tett indítványt a városi bíróság szerdán elutasította, és szabadlábra helyezte az őrizetbe vett cégvezetőt, azonban a megyei főügyészség fellebbezése nyomán a döntés nem jogerős. A harmincnapos kényszerintézkedésről szóló indítványt másodfokon a Veszprém Megyei Bíróság kedden bírálja el.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.