Iszapömlés: újabb gyanúsított

Már két gyanúsítottja van a kolontári iszapkatasztrófa miatt indított nyomozásnak, amelyben Bakonyi Zoltán, a vétkes Mal Zrt. cégvezetője mellett a Nemzeti Nyomozó Iroda Deák Józsefet, a cég műszaki üzemeltetési igazgatóját is gondatlan közveszélyokozás és környezetkárosítás miatt hallgatta ki az eddig kilenc áldozatot követelő gátszakadással összefüggésben.

Swendt Pál
2010. 10. 25. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az ORFK közölte, a nyomozó hatóság álláspontja szerint a gyanúsított elmulasztotta a hasonló katasztrófa esetén a kármentesítéshez és az élet, a testi épség, valamint a vagyon megóvásához szükséges intézkedések kidolgozását. A Magyar Nemzet úgy értesült: a nyomozás jelenlegi adatai szerint a főmérnök felettesei jóváhagyásával azért nem dolgozta ki a gyanúsításban hiányolt védelmi intézkedéseket és mulasztotta el a riasztórendszerek kialakítását, mert a tervekből az is kiderült volna, hogy mennyivel terhelte túl a zrt. a tározót, és a cég csak nem kívánt mértékű ráfordítással tehette volna olyan biztonságossá az iszapkazetta védőfalát, hogy ahhoz a védelmi tervek illeszkedjenek.
Az előzetes tervekkel ellentétben nem péntek délben, hanem késő délután indult újra a termelés az ajkai timföldgyárban. Az üzemeltető Mal Zrt. vezetősége és a vállalatot felügyelő szakemberek egész délután egyeztettek az újraindításról. Mindeközben rendőri felvezetéssel a kolontáriakat két busszal szállították vissza ideiglenes szállásukról, de a járműveken a több mint hétszáz emberből alig negyvenen utaztak, többen ugyanis autóval térnek haza. A településen a korábban kihirdetett veszélyhelyzet rendelkezései még érvényben vannak. A Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. vezérigazgatója a katasztrófahelyzetre tekintettel soron kívüli eljárásban aláírta azt a háromoldalú szerződést, amely hat darab devecseri, jelenleg állami tulajdonban lévő volt honvédségi ingatlan térítésmentes átadásáról rendelkezik.

Bővebben a 3. oldalon

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.