Iszlámellenes segítség a holland kabinetnek

Munkatársunktól
2010. 10. 24. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Felesküdött tegnap az új kisebbségi koalíciós holland kormány, amelynek két tagja a nyári választásokat megnyerő jobboldali liberális Néppárt a Szabadságért és a Demokráciáért (VVD), illetve a konzervatív kereszténydemokraták (CDA). Beatrix holland királynő Mark Ruttét, a VVD elnökét bízta meg a kormányfői teendők ellátásával. A kormányt kívülről támogatja az iszlám- és bevándorlóellenes Szabadságpárt (PVV). A kormány legfontosabb feladatának a költségvetési hiány csökkentését tekinti, de radikális reformokat nem várnak tőle.
A holland sajtó kommentárjai szerint a koalíciós egyeztetések egyértelmű nyertese Geert Wilders PVV pártja, amely sikerrel állt ellen a liberálisok törekvésének, hogy megreformálják az egyre drágábbá váló jóléti államot, viszont célba ért bevándorlásellenes politikája.
A kormány szigorít a bevándorlási szabályokon, bevezeti az iszlám nők arcát elfedő viseletek (példa a burka) tilalmát, cserébe a PVV támogatja a 18 milliárd eurós megszorító programot annak érdekében, hogy a költségvetési hiány 2013-ban három százalék alatt legyen. Elemzők szerint mindazonáltal rövid életűnek bizonyulhat a koalíció, tekintettel a bevándorlási politikával kapcsolatos eltérő felfogásokra.
Mint az NRC Handelsblad holland újság honlapja írja, egyelőre kérdéses, milyen formában egyeztet majd a két koalíciós párt Geert Wildersszel. A PVV nem nyerhet betekintést a kormányülések jegyzőkönyvébe, így a kormány mozgástere szélesebb lehet, ami viszont csökkentheti Wilders kompromisszumkészségét.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.