Jobbközép diadal Rigában

Az előzetes felméréseket megcáfolva fölényes győzelmet aratott a lettországi parlamenti választásokon a Valdis Dombrovskis vezette jobbközép kormánykoalíció, amely eddig kisebbségben kormányzott. Az eredmények azt jelzik, hogy a lakosság megbízik a szigorú gazdasági fegyelmet bevezető miniszterelnökben.

Munkatársunktól
2010. 10. 13. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Valdis Dombrovskis pártkoalíciója a százfős parlamentben 63 képviselői helyet mondhat magáénak a szombati választási eredmények alapján. A legnagyobb ellenzéki alakulat, az orosz kisebbség legnagyobb pártja, a gazdasági megszorító intézkedések enyhítését kilátásba helyező Harmónia Központ 29 mandátumhoz jutott. A jelenlegi kormánykoalíció által megszerzett abszolút többség valószínűleg azt jelenti, hogy a balti ország betartja a Nemzetközi Valutaalap (IMF) által a 7,5 milliárd eurós hitelkeretért cserébe előírt gazdasági megszorító intézkedéseket. Dombrovskis kormánya már eddig is jelentős csökkentést hajtott végre az állami kiadásokban, aminek hatására arra lehetett számítani, hogy a miniszterelnök sokat veszít támogatottságából. Ennek ellenére a lettek nagyobb része szerint Dombrovskis rendbe teszi azt, amit az előző kormányok elrontottak. „A szavazók egyértelműen a stabilitásra szavaztak, és elvetették a populizmust” – jelentette ki újságírók előtt Dombrovskis szombat éjszaka.
Valdis Dombrovskist első ízben akkor nevezte ki miniszterelnöknek az államfő, amikor 2009 elején Rigában több ezren tüntettek az akkori, Ivars Godmanis vezette kormány gazdaságpolitikája ellen. A válság miatt a balti állam az IMF-hez fordult segítségért. Az átmeneti jobbközép kormánykoalíció szigorú megszorítási programjának, valamint annak köszönhetően, hogy nem volt hajlandó leértékelni a nemzetközi fizetőeszközt, a vártnál gyorsabban javulnak a gazdasági mutatók.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.