Kábeltolvajok miatt állt a közlekedés

Ellopták, valamint megrongálták ismeretlenek a csepeli HÉV felsővezetékét kedd éjszaka, s emiatt tegnap pótlóbuszok szállították az utasokat. Szerdára virradóra a szentendrei HÉV vonalán is milliós károkat okoztak a garázdálkodók.

Nagy Áron
2010. 10. 16. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Milliós károkat okoztak kedden éjszaka, vagy szerdán kora hajnalban a BKV Zrt.-nek eddig ismeretlen garázdálkodók. A rongálás miatt tegnap üzemkezdéstől pótlóbuszokkal kellett szállítani az utasokat a csepeli HÉV vonalán. A közszolgáltató lapunkhoz eljuttatott közleménye szerint a tettesek a tartóoszlopon futó kábelek burkoló szerkezetét vandál módon kitörték, a vezetékeket elvágták és elvitték. Az így keletkező zárlat miatt a kábelszakaszoló szekrények berobbantak és kiégtek. Az okozott kár körülbelül hét-nyolc millió forint, de a helyreállítási költség további tizenötmillió forintba kerül majd a BKV-nak. Tegnap reggel érkezett a bejelentés, hogy a szentendrei HÉV vonalán is kábellopást észleltek a közszolgáltató dolgozói. Itt nem volt forgalmi akadály, de a becsült kár körülbelül ötmillió forint.
Az elmúlt pár évben egyre többször és egyre nagyobb értékben loptak el kábeleket ismeretlenek a BKV vonalain. 2007 óta a HÉV-nél több mint százhatvan, egyenként átlagosan hárommillió forint értékű káresetet regisztráltak. Jóval súlyosabb a helyzet a villamos- és troliágazatban, amelyben az idén már meghaladta a százharmincmillió forintot az eltulajdonított vezetékek értéke. Az eseteket vizsgálja a rendőrség, de a szemtanúk jelentkezését a BKV is várja.

Tűzveszély.
Kigyulladt egy 14-es villamos tegnap délelőtt a főváros IV. kerületében. A vezetőnek a tűzoltók kiérkezése előtt sikerült eloltania a tüzet, senki sem sérült meg – közölte a BKV fődiszpécsere. Az eset kapcsán érdemes felidézni, hogy egy internetes blog szerzője néhány hete arra hívta fel a figyelmet, hogy nem biztonságosak a közszolgáltató kezelésében lévő metróalagutak. A képekkel is illusztrált beszámoló szerint az elmúlt években nem takarították rendszeresen a 2-es és 3-as vonalat, ezért az alagutakban felhalmozódott grafitpor, vaspor, olajszármazékok és egyéb szennyeződések már súlyosan károsítják az ott dolgozó metrójármű- és segédvezetők egészségét. A BKV lapunkhoz eljuttatott közleményében ugyanakkor leszögezte, a kérdéses metróvonalakat legutóbb nyáron takarították. Hozzátették: a bejegyzésben szereplő fotó nagy valószínűséggel a tavalyi nagytakarítás előtt készült. A korábban rendszeresen végzett alagútmosások kimutathatóan komoly károkat okoztak a telepített villamos berendezésekben, az alagúti elektromos kapcsolószekrényekben, a dugaszoló aljzatokban, a világítási hálózatban, de még a vontatási kábelekben is. Ezt elkerülendő, csak a legszükségesebb mértékben végzünk alagútmosást, azonban azt rendszeresen tesszük – áll a közleményben.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.