Kaotikus viszonyok Matolcsy körül

A munka dandárját végző középvezetők helyzete rendezetlen, sokan kaotikus viszonyok között dolgoznak a Nemzetgazdasági Minisztériumban, miközben a szaktárcának napokon belül stratégiai jelentőségű előterjesztéseket kellene benyújtania a kormány felé.

Munkatársunktól
2010. 10. 14. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ingyen és bérmentve, fizetés és szerződés nélkül végzi a munkáját egy-másfél hónapja a középvezetők és az új munkatársak egy része a Nemzetgazdasági Minisztériumban (NGM) – értesült lapunk. A Matolcsy György által vezetett tárcánál többek között emiatt akadozik a munka, hiszen a még nem véglegesített munkatársak kaotikus körülmények között kénytelenek végezni a tevékenységüket. Az Index információi szerint máig nem töltötte be a minisztérium vezetése azokat a főosztályvezetői posztokat sem, amelyekre egyébként az NGM – mint a hírportál írja – a Navracsics Tibor közigazgatási miniszterhez tartozó Kormányzati Személyügyi Központ megkerülésével írt ki pályázatokat. E kiírások szerint az új főosztályvezetőknek már szeptember 6. óta, azaz közel egy hónapja végezniük kellene a munkájukat. A szaktárcánál uralkodó helyzet azért is aggasztó, mert Matolcsy Györgynek ebben a helyzetben kellene napokon belül benyújtania a kormány felé előterjesztéseket különféle stratégiai jelentőségű kérdésekben.

*

Ezek közé tartozik a jövő évi adótörvény, a költségvetés, és a bajba került devizahiteleseket segítő nemzeti eszközkezelő társaság felállítása.
Mint lapunk tegnapi számában megírta, a nemzetgazdasági miniszter körül fogy a levegő, menesztését lényegében kész tényként kezeli a piac. Matolcsy György az MTI-n keresztül reagált tegnap cikkünkre. A szaktárca vezetője közölte: a miniszterelnök bizalma töretlen a jelenlegi gazdaságpolitika iránt, amit többek között az egykulcsos, arányos adórendszer kialakítása, a költségvetési szigor és az Új Széchenyi-terv elindítása fémjelez. A miniszter azt a kérdést megkerülte, hogy Orbán Viktor bizalma személye iránt töretlen-e. Matolcsy György ugyanakkor kifejtette, hogy álláspontja szerint már attól a naptól fogva, amikor letette hivatali esküjét, koncepciózus támadássorozat indult a sajtóban és a „sajtó mögötti politikai életben” ellene. A támadások oka az, hogy sokan nem szeretik, ha sikeres a gazdaságpolitika, hogy bevezették a bankadót, és az IMF nélkül is van élet.
A forint tegnap olyan szintre erősödött, amilyenen még nem állt az új kormány megalakulása óta. Vannak olyan piaci vélemények, amelyek szerint ez nemcsak az önkormányzati választások eredményének köszönhető, hanem annak is, hogy Matolcsy György leváltásának esélye növekedett.

Nem vár újabb IMF-hitelt a piac. Az IMF washingtoni közgyűlésére látogat a hét végén Matolcsy György és Simor András, a Magyar Nemzeti Bank elnöke – adta hírül tegnap a Világgazdaság. A lapnak Nagy Anna kormányszóvivő elmondta, hogy a szokásos találkozókon túl magas szintű tárgyalásokat nem szerveznek a miniszter számára. Mint ahogy a Portfolio.hu emlékeztet rá, Matolcsy már a múlt héten jelezte, hogy az IMF közgyűlésén nem tárgyal új hitelcsomagról a washingtoni illetékesekkel. Erre számítanak az elemzőházak is. A Morgan Stanley például tegnap az MTI szerint közölte, hogy nem ért egyet azokkal, akik szerint a magyar kabinet a helyhatósági választások után új hitelprogramról kötne egyezséget az IMF-fel. A cég szerint „ez nem illene bele egy olyan kormány karakterébe, amely kifejezett célként határozta meg a nemzetközi szervezetektől független gazdaságpolitika folytatását”. A Morgan Stanley úgy látja, a Fidesz-kormány csak akkor keresné meg a valutaalapot, ha hazánk adósságának finanszírozásában súlyos stresszhelyzet állna elő. Így annak is csak szimbolikus értéke van, hogy hazánk máig hívhatta volna le a Nemzetközi Valutaalappal 2008 novemberében kötött készenléti hitel utolsó, 3,7 milliárd eurós összegét. E részletről az új magyar kormány már júliusban közölte, hogy nem kívánja igénybe venni.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.