Karibi kavalkád, kubai ritmus

Klementisz Réka
2010. 10. 29. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Friss riportok szerint Kuba XXI. századi valósága legfeljebb nyomokban emlékeztet arra a napfényes illúzióra, ami Castro-diktatúra ide vagy oda, az európai közhelyszótárban erősen tartja magát ma is. Az ünnepek szelleme, a kubai nép lelke viszont minden gyötrés ellenére változatlan; úgy tűnik, nincs az az ideológia, amely képes végleg elhallgattatni az élni akarást. A sportarénában ma este nyolckor fellépő Pasión de Buena Vista fogyasztóbarát színpadi show-ja úgy sűríti össze mindazt, ami a rumbában, a mambóban, a csacsacsában, a salsában lebilincselő, hogy közben szépen meglovagolja a Buena Vista Social Klub jól bejáratott mítoszát is. A műsorban nyolc táncos, három énekes és egy kilenctagú zenekar fűti karibira a hangulatot, a hatásra rátesznek díszlettel, látvánnyal, jelmezzel.
Minderre pedig eddig a világ huszonöt országában kétszázötvenezer ember volt kíváncsi. Sőt. Két évvel ezelőtt Németországban megkapták a 2008 legjobb show-műsorának járó médiadíjat is. A repertoár alapja a salsa ősi változata, a son; a húszas években a cukorültetvények munkásai énekelték a maguk örömére, mára tömegek kedvencei az édesbús kubai slágerek. És persze megelevenedik a színpadon a bongos, a marimbulas, a trombita hangzavarnak tetsző kavalkádja, és még vagy tucatnyi karibi toposz úgy, hogy a kissé retusált utazási katalógusokból tájékozódó közönség is értse.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.