Karzai: A tálibok elkóborolt gyerekek

Az afgán elnök újfent megerősítette, hogy nem hivatalos szinten kapcsolatban állnak az ellenállók legfőbb csoportját alkotó tálibokkal – ez is része a nemzeti megbékélést célzó törekvéseknek. Közvetve a nyilatkozat is jelzi, hogy változóban van a nemzetközi közösség ambíciószintje a közép-ázsiai országban.

Zord Gábor László
2010. 10. 21. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hamid Karzai a CNN hírtelevízió – tegnap este adásba került – Larry King Live című műsorában minden korábbinál konkrétabban számolt be a tálibokkal folytatott párbeszédről. Eszerint immár három éve időről időre vannak nem hivatalos érintkezések a felek között személyesen, üzenetek, illetve külföldi közvetítők – például Szaúd-Arábia – útján. „Olyan hangnemben tárgyalunk a tálibokkal, mint honfitárs a honfitárssal” – mondta az elnök, aki a tálibokat a családtól elkóborolt gyerekekhez hasonlította, akiknek a visszatéréséért mindent meg kell tenni. Mint mondta, a nemzeti megbékélés fórumaként létrehozott Legfelsőbb Béketanács feje, Burhanuddin Rabbani volt államfő ilyen szellemben tevékenykedik. Kijelentette ugyanakkor, hogy szemben velük, az al-Kaida terrorcsoport ellen minden körülmények között tovább küzdenek. Karzai szerint ugyanúgy, mint a szovjetek feletti győzelem után, most is sokan rettegnek attól, hogy a nemzetközi közösség magára hagyja az országot.
Az interjúban szó esett Bob Woodward sztárújságíró új, Obama háborúi című könyvéről, amelyben azt írja, hogy Karzai mániákus depresszióban szenved és gyógyszerfüggő. Az afgán elnök „felettébb viccesnek” nevezte ezeket az állításokat, és azt mondta, hogy két éve, egy megfázása alkalmával szedett utoljára antibiotikumot, különben néha C-vitamint és fejfájás-csillapítót vesz be.
A nyugati intervenciós erők hazai támogatottsága közben újabb csapást szenvedett el. David Cameron brit miniszterelnök kénytelen volt bejelenteni, hogy az Afganisztánban elrabolt segélymunkásnő kiszabadítására tett kísérlet közben Linda Norgrove-ot nem az ellenség, hanem az amerikai katonák gránátjai ölték meg.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.