Katasztrófa a Dunántúlon

Timföldgyártás melléktermékeként keletkező vörös iszap öntötte el tegnap Devecser és Kolontár egy részét. Az erősen lúgos anyag két ember halálát okozta. Nyolcvanan megsérültek, közülük legalább négy embernek súlyos az állapota. Két embert pedig lapzártakor is keresett a hatóság. A helyszínre érkezett Pintér Sándor belügyminiszter is, és a térségbe utazik Hende Csaba honvédelmi miniszter is.

Munkatársainktól
2010. 10. 14. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mintegy 700 ezer köbméter vörös iszap árasztotta el az Ajka és Devecser között lévő Kolontár települést a közeli timföldgyár tározójának átszakadása után tegnap kora délután. Az ár egy óra alatt elérte Devecsert, majd Somlóvásárhelyet – tájékoztatta lapunkat az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF). Töttős Györgyi, a hatóság szóvivője elmondta: az erősen lúgos, 13 pH-értékű anyag miatt két ember életét vesztette, nyolcvanan megsérültek, közöttük mentést végző tűzoltók is. Két ember eltűnt, őket keresi a hatóság – tette hozzá a szóvivő. Kolontáron az általános iskolából tűzoltóknak kellett kimenekíteniük a személyzetet és a gyerekeket. Több családot átmenetileg kitelepítettek; a kényszerintézkedés devecserieket és somlóvásárhelyieket is érint. Előbbiben négyszáz, utóbbiban tíz-tizenkét házat öntött el a vörös iszapos víz – mondta Toldi Tamás frissen megválasztott polgármester. Kovács László, a környezetvédelmi és vízügyi igazgatóság szakaszmérnöke az MTI-t arról tájékoztatta: az iszap a Torna patakot is elérte, megduzzasztotta annak vizét, így a patak menti települések veszélybe kerültek, az áradás Győr-Moson-Sopron és Vas megyét is érintheti. Lapzártakor az OKF szerint hétezer embert veszélyeztetett a maró anyag. Az iszapömlés miatt a 8-as út felől megközelíthetetlen Devecser, lezárták a 7339-es jelű utat is Ajka és Devecser között – közölte a rendőrség.

*

A Budapest–Székesfehérvár– Szombathely vonalon Ajka és Devecser között déltől leállt a vasúti közlekedés. Az ár egy lakott területen kívüli gázvezetéket is megrongált, ezért átmenetileg szünetelt a szolgáltatás. Tegnap este a helyszínre érkezett Pintér Sándor belügyminiszter.
Gépjárműveket, katonákat és vegyvédelmi zászlóaljat küldött a honvédség az iszapömlésben érintett településekre – közölte a Honvédelmi Minisztérium. A katasztrófa sújtotta helyszínt előbb felderítőhelikopterrel vizsgálták meg, hogy világossá váljon, hová kell irányítani a segítséget. A katonákkal együtt közel félezren dolgoztak a mentésen tegnap este – tájékoztatott az OKF. Jelentős erőket összpontosított a térségbe a mentőszolgálat is. Czirner József főorvos beszámolója szerint harminc mentőegységük öt rohamkocsival és négy helikopterrel érkezett a helyszínre. A súlyosabb sérülteket Győrbe és Budapestre, a könnyebben sebesülteket Ajkára és Veszprémbe vitték. Ismeretes, hogy a vörös iszap a timföldgyártás melléktermékeként keletkező, az egészségre meglehetősen káros anyag, ezért a II. veszélyességi kategóriába sorolják. Összetételében erősen lúgos, és nagy mennyiségű toxikus fémet is tartalmaz – egyebek mellett ólmot. A vörös iszap lúgossága miatt a bőrön maró hatást fejt ki, ezért azt azonnal bő vízzel kell lemosni, így lehet semlegesíteni az anyagot. A vörös iszapról tudni kell, hogy radioaktív, de alacsony aktivitása miatt a közvetlen sugárzás veszélye elhanyagolható. A légutakba, emésztőrendszerbe jutva azonban már erősen mérgező. Az internetes fórumokon megjelenő rémhírekkel szemben az OKF szóvivője leszögezte: nincs az emberi életet és egészséget veszélyeztető sugárveszély. Az Országos Fréderic Joliot-Curie Sugárbiológiai és Sugár-egészségügyi Kutató Intézet (OSSKI) szakemberei méréseket végeznek, a kapott információk alapján pedig haladéktalanul tájékoztatják a lakosságot – tette hozzá Töttős Györgyi.
A tározó, ahonnan a vörös iszap kijutott, a Magyar Alumíniumtermelő és Kereskedelmi Zrt. tulajdona. A cég vezetője, Bakonyi Zoltán a Veszprémi Naplónak elmondta: reggel ellenőrizték a zagytározót, akkor még minden rendben volt vele. A délutáni ellenőrzésen derült ki, hogy szivárog. Egyelőre a cég vezetői sem tudják, miért szakadt át a gát, de valószínűleg a nagy esőzés miatt történhetett. Időközben a veszprémi Csolnoky Ferenc Kórházban katasztrófariadót rendeltek el. Minden osztály felkészült az esetlegesen tömegével érkező sérültek ellátására, az ambulanciáról a látogatókat és civileket hazaküldték, szükség esetén a rendelésre, kontrollvizsgálatokra érkezett betegeknek is ez lehet a sorsa – közölte az intézmény.
A falu utcáit tegnap este vastagon borította a vörös iszap, több helyen markolókkal próbálták eltolni és feltakarítani. A házak embermagasságban álltak a veszélyes anyagban. Egy szemtanú beszámolója szerint hatalmas dübörgéssel rontott a falura és percek alatt ellepett mindent; olyan volt, mint egy ár, betonoszlopokat, autókat, kerítéseket sodort magával. A Torna patak vize habosan hömpölygött és kilépett a medréből, a partot mindkét oldalon százméteres sávban vastagon borítja a vörös-fekete anyag. Úgy tudjuk, a súlyos sérültek között több gyermek is van. Volt, akinek arra sem maradt ideje, hogy elhagyja otthonát; csak a véletlenen múlott, hogy életben maradt. Néhányan estére már felocsúdtak, és dühösen, elkeseredve lapátolták portájukból kifelé az iszapot. Akik közvetlenül érintkeztek az anyaggal, csak védőfelszerelésben dolgozhatnak.
A Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság halált okozó, foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés gyanúja miatt büntetőeljárást indított annak a férfinak a halála miatt, aki hétfő délelőtt vesztette életét Kolontár határában – mondta el Pintér Sándor a helyszínen megtartott sajtótájékoztatón. A belügyminiszter hangsúlyozta: a szakemberek lefoglalták a cégiratokat, ezek alapján megállapítható, hogy ki követett el mulasztást. A rendőrség vizsgálja, hogyan szakadhatott át a tározó fala, a létesítményen hatvan-hetven centis rés keletkezett, a katasztrófavédelem szakemberei még késő este is dolgoztak a megszüntetésén. Éjszaka a Torna patakot a környező tározókból hígították, hogy a szennyezett víz ne jusson el a Mosoni-Dunáig.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.