Kemény görög ítélet

Karczag Eszter
2010. 10. 21. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kilenc hónapos tárgyalás után végül elítélték azt a görög rendőrt, aki a 2008. decemberi kormányellenes lázongásokkor lelőtt egy 15 éves fiút. A gyilkosság tovább korbácsolta a kedélyeket és több héten át tartó zavargásokat okozott, amelyek során a diákok támadásai főként a rendőrök és egyéb állami szervek ellen irányultak. A szemtanúk elmondásából és a ballisztikai vizsgálat eredményeiből a tárgyalások során világossá vált, hogy a 38 éves, már tapasztaltnak számító rendőr, Epaminondasz Korkoneasz – eddigi állításával ellentétben – szándékosan lőtte szíven Alexandrosz Grigoropouloszt. A védelem szerint Grigoropoulosz ismert bajkeverő volt az athéni Exarchia kerületben, ami a különböző anarchista csoportok gyűjtőhelyeként ismert.
Tegnap a bírák végül 4:3 arányban megszavazták Korkoneasz bűnösségét és életfogytiglani börtönbüntetésre ítélték, míg társának, a 32 éves Vassziliosz Szaraliotisznak tíz év szabadságvesztést szabtak ki bűnrészesség miatt. Az ítéletet mindenki üdvözölte, hiszen kődobálásért cserébe legfeljebb figyelmeztető lövés jár és nem három célzott golyó.
A szocialista kormánynak nagyon fontos volt a tárgyalás kimenetele, a 2008-as zavargások ugyanis az akkori konzervatív kormány ellen irányultak, az erőszakos rendőri fellépés megtorlása pedig most presztízskérdés volt. Bár a feszültség csökkent, a görög rendőrségbe vetett általános bizalom megrendült, és a megbékélést egyáltalán nem segíti, hogy az a speciális fegyveres alakulat, amelynek kötelékébe Korkoneasz és Szaraliotisz is tartozott, még mindig működik.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.