Kenyér helyett cirkusz

<p>„Horvátországban nincs rendkívüli állapot” – jelentette ki múlt pénteken Ivo Josipovic köztársasági elnök. A látszat mindenesetre ellene szól, a tavaly nyári kormányfőváltás után megindult korrupcióellenes harc ugyanis valóságos ámokfutássá fajult. Egymást érik a botrányok (a nemzeti olajtársaság, az INA hátrányosnak tartott eladása, a Podravka részvényeivel kapcsolatos manipulációk stb.). A gyanúsítottak szinte egytől egyig a legnagyobb kormányzó párt, a Horvát Demokratikus Közösség (HDZ) soraiból való vezető politikusok. Damir Polancec volt miniszterelnök-helyettes és gazdasági miniszter több ügyben főszereplő, de a sajtó folyamatosan gyanúsítja a tavaly nyáron váratlanul leköszönt, majd a HDZ-ből is kizárt miniszterelnök, Ivo Sanader érintettségét is.</p>

Kovács Mária
2010. 10. 28. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Valóságos médiahisztéria közepette került sor a múlt héten a volt kormányfő meghallgatására a parlamenti vizsgálóbizottság előtt, amely az INA irányításának a Molra, a magyar stratégiai partnerre történt átruházását vizsgálja. Sanader, a Polancec szájából már többször elhangzott álláspontot képviselte, miszerint kormánya csak elődje az azóta elhunyt szociáldemokrata politikus, Ivica Racan vezette baloldali-liberális kormány által megkezdett folyamatot vitte tovább, s szigorúan tartotta magát a törvényekhez. Minden nagyobb horderejű kérdést teljes körben tárgyalt a kormány, amelybe a jelenlegi kormányfő, akkori miniszterelnök-helyettes, Jadranka Kosor is beletartozott. Nem feltételezi a kabinet tagjairól, mondta Sanader, hogy alapos ismeretek nélkül hozták volna meg döntést. A HDZ-ből delegált miniszterek és a Kosor elnöksége alatt alaposan megváltozott pártvezetés viszont azt igyekszik elhitetni a közvéleménnyel, hogy semmiről sem tudott. Maga a miniszterelnök asszony diplomatikusan annyit közölt, hogy aktívan nem vett részt a Mollal folytatott tárgyalásokban. Stjepan Mesic volt államfő szintén cáfolta Polancec állítását, miszerint őt is folyamatosan tájékoztatta. Nincs mód bebizonyítani, melyikük mond igazat, mert éppen Mesic szüntette meg azt a gyakorlatot, hogy a hivatalában tartott megbeszélésekről jegyzőkönyv vagy hangfelvétel készüljön. Ezzel megfosztotta utódait attól a lehetőségtől, amellyel ő maga sűrűn élt, hogy nyilvánosságra hozta, mi minden hangzott el az elődje irodájában.
Múlt pénteken megszületett Polancec ellen az első ítélet, másfél év letöltendő szabadságvesztést szabtak ki rá. Az ügy pikantériája az, hogy a volt miniszterelnök-helyettes hetekkel az ítélet előtt közjegyzőnél letétbe helyezett egy nyilatkozatot, amelyben HDZ-s vezető politikusokkal lefolytatott segítségkérő beszélgetéseinek krónikáját rögzítette. Ennek tanúsága szerint Vladimir Seks, a szábor alelnöke már szeptember végén megmondta, milyen ítélet fog születni, hacsak Polancec nem hajlandó volt főnöke, Sanader ellen vallani. Seks természetesen mindent tagad, de az, hogy a HDZ valósággal hadat visel Sanader ellen, tagadhatatlan. Minden eszközzel igyekszik megakadályozni, hogy a volt miniszterelnök visszatérjen a horvát politikába. Sanader néhány nappal ezelőtt kezdeményezte parlamenti képviselői mandátumának aktiválását. A fennen hangoztatott vélemény az, hogy jelenléte a száborban nem bontja meg sem a kormány, sem a HDZ egységét, Kosor mégis nyilvános „hűségesküre” kötelezte a megyei és a fővárosi HDZ-vezetőket, s megszellőztette, hogy néhány minisztert esetleg levált. Lázasan folynak a találgatások, hogy a tavalyi tisztogatások után kikre számíthat még Sanader a száborban.
A szociáldemokraták és a liberális Horvát Néppárt bizalmatlansági indítványt készülnek benyújtani, a kormányfő viszont kitartóan cáfolja, hogy előre hozott választásokra kerülhetne sor. A politikát és a médiát szinte teljesen lekötik ezek a csatározások, egyedül a köztársasági elnök szól a józanság hangján, s azt sürgeti, hogy a kormány az égető gazdasági problémákkal törődjön már végre.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.