Késve fizető külföldiek

Hírösszefoglaló
2010. 10. 22. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Több mint a felét a számláknak késve egyenlítik ki a vállalatok Magyarországon – derült ki az Atradius Hitelbiztosító által készített legújabb felmérésből, amely a magyarországi cégek fizetési szokásait vette górcső alá. A tanulmány szerint Magyarországon a belföldön kiadott számlák tekintetében a halasztott fizetések becsült aránya 54 százalék, míg az exportra szállított áruknál 72 százalék. A felmérés arra is rámutat, hogy a belföldi vevőkkel szemben az átlagos fizetési határidő 27 nap, míg a külföldi partnerek esetében 35 nap. A hosszú fizetési határidők főként a mezőgazdaságban és az építőiparban jellemzőek.
A távirati iroda összefoglalója szerint az Atradius kérdéseire választ adók többsége nem érzékelte a késedelmes számlák hatásait. Akik viszont érzékelték, azoknak a 42 százaléka maga is késedelembe esett a szállítói számlák kiegyenlítésénél, 24 százalékuknak ez további költségeket okozott, további 24 százalékuknál speciális lépésekre volt szükség, míg 9 százalékuk nem tudta hitelszerződéses feltételeit teljesíteni. A felmérésből az is kiderült, hogy a magyar szállítók kevésbé képesek rávenni a külföldi vevőket a késedelmes számlák kifizetésére, ez a más országokban működő, szintén külföldi vevők számára értékesítő szállítóknak jobban sikerül.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.