Két (le)bukás egy napon

Munkatársunktól
2010. 10. 10. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bár a profi kerékpározás doppingveszélyeit nem kell ecsetelni, a sportág az utóbbi időben megpróbált tisztább útra tekerni, a jelek szerint nem sok sikerrel. Tegnap egymást követve két hír is napvilágra került a témában: tiltott szert találtak a háromszoros Tour de France-győztes Alberto Contador, valamint spanyol honfitársa, az idei Vueltán 2. Ezequiel Mosquera szervezetében. Utóbbi esete egyértelműbbnek tűnik, szeptember 16-án levett vizeletmintájában a vérképzést serkentő hidroxietil-keményítőt találtak, csakúgy mint klubtársánál, David Garciánál. Contador esete annyiban más, hogy bár a nemzetközi szövetség (UCI) azonnal felfüggesztette az engedélyét, a kölni laboratórium közlése szerint ötven pikogramm (0,00000000005 g) klenbuterolt mutattak ki az idei Tour július 21-i pihenőnapján. Ez négyszázszor kisebb mennyiség, mint amennyit ki kell mutatnia egy akkreditált labornak. Kérdés, akkor miért kürtölték szerte a hírt.
A klasszis képviselője, Jacinto Vidarte elárulta, őket már egy hónapja értesítették a pozitív eredményről. A bringás tegnapi sajtótájékoztatóján elmondta, biztos benne, hogy valamilyen fertőzött, szennyezett étellel kerülhetett szervezetébe a tiltott szer: „Lefolytattuk a csapat belső vizsgálatát, és az eredményt hamarosan nyilvánosságra hozzuk. Azt mondhatom, hogy nem doppingszerrel került a klenbuterol a szervezetembe. A Touron folyamatosan ellenőriztek, és előtte minden teszt eredménye negatív volt. A továbbiakban is mindenben a hatóságok és az UCI rendelkezésére állok.” Arról, hogy a nemzetközi szövetség felfüggesztette a rajtengedélyét, annyit mondott: hibás döntés volt. Esetleges eltiltása további vizsgálat függvénye.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.