Kevéssel lemaradva az olimpiai éremről

2010. 10. 13. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Férficsapatunk a negyedik, a női pedig a tizenötödik helyen végzett a tegnap az oroszországi Hanti-Manszijszkban véget ért sakkolimpián. A 11., utolsó fordulóban Lékóék Lengyelországot 2,5-1,5-re, a hölgyek Spanyolországot 3-1-re győzték le.
A 9. forduló után, amelyben mindkét válogatottunk vereséget szenvedett, úgy tűnt, az éremszerzésre egyik versenyben sincs esélyünk. Ám a pénteki 10. fordulóban a férfiaknál olyan szerencsésen alakultak az eredmények, hogy a mieink tegnap úgy ültek asztalhoz, hogy akár meglehet a bronzérem. A maguk feladatát el is végezték, megverték a lengyeleket, sajnos azonban az ukránok ugyanezt nem tették meg Izraellel. Így 17-17 ponttal holtverseny alakult ki Magyarország és Izrael között, ám az úgynevezett Bucholz-számítás – amelyben csapatonként az ellenfelek pontjait összesítik aszerint, hogy az illető együttes nyert, remizett vagy kikapott – az utóbbinak kedvezett. Érdekesség, hogy az ukránoknak nem került az első helyükbe a döntetlen, mert a zárókörben meglepetésre az oroszok sem bírtak a spanyolokkal.
A magyar válogatottban Lengyelország ellen is Almási hozta a szükséges győzelmet. Összességében is ő sakkozott a legjobban, tíz partiból ötöt megnyert, egyszer kapott ki, hét pontot szerzett. Azzal koronázhatta volna meg a teljesítményét, ha Azerbajdzsán ellen kihúzza a remit Radzsabovval szemben, ami a csapatnak bronzérmet ért volna. Így is szerzett 12,8 Élő-pontot, s mivel Lékó Péter 7,5-et vesztett, a következő világranglistán ő lehet a legjobb magyar. Lékó egyszer nyert, mondhatni a legjobbkor Oroszország ellen (Griscsukot verte), kétszer kikapott, így 10 játszmából 4,5 ponttal zárt. Polgár Judit nagyon jól kezdett, a végére kicsit elfáradt; 10-ből 6 pont így is jó mérleg, csakúgy, mint Berkestől a 10-ből 6,5. Balogh Csaba is megállta a helyét, négyszer kapott lehetőséget, 2,5 pontot szerzett, Azerbajdzsán elleni sikere pontot mentett. Férficsapatunk összességében kiegyensúlyozottan szerepelt. Az oroszok elleni bravúrt kioltotta az ukránok elleni vereség, az érem az azeriek elleni döntetlennel, még inkább az Izraeltől elszenvedett kudarccal úszott el.
Hölgyeink a 9. fordulóban torpantak meg, utána nem volt erejük és idejük visszakapaszkodni az élmezőnybe.
Sakkolimpia, 11. forduló. Férfiak: Magyarország–Lengyelország 2,5-1,5 (Wojtaszek–Lékó döntetlen, Almási–Macieja 1-0, Miton– Polgár döntetlen, Berkes–Bartel döntetlen). A végeredmény: 1. Ukrajna 19 pont, 2. Oroszország A 18, 3. Izrael 17, 4. Magyarország 17. 4. Kína 16, 6. Oroszország B 16. Nők: Magyarország–Spanyolország 3-1 (S. Gutierrez–Trang döntetlen, Mádl–Ruiz döntetlen, B. Gutierrez–Vajda 0-1, Gara–Llaneza 1-0). A végeredmény: 1. Oroszország 22, 2. Kína 18, 3. Grúzia 16, …15. Magyarország 14.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.