Kína visszavág a Nobel-békedíj miatt

Munkatársunktól
2010. 10. 21. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Nyugat nem tudja elviselni Kína felemelkedésének gondolatát – írták a tegnapi kínai lapok azzal kapcsolatban, hogy Liu Hsziao-po (Liu Xiaobo) ismert kínai ellenzéki nyerte el az idei Nobel-békedíjat. A média alig foglalkozik a kitüntetéssel, csak egy-egy véleménycikkben reagál az eseményre. „A másképpen gondolkodó Liu Hsziao-po kitüntetésével egyszerűen az előítéletüket fejezték ki, a döntés mögött a kínai felemelkedéstől, a kínai modelltől való rettegés húzódik” – írta az angol nyelvű Global Times, amelyet az MTI idézett.
Az éppen Japánban tartózkodó dalai láma bírálta Peking reakcióját a Nobel-békedíj ügyében. A kínai kormány „egyáltalán nem tartja tiszteletben a különböző véleményeket” – mondta a tibeti buddhisták száműzetésben élő vezetője. A Human Rights Watch jogvédő szervezet szerint a kínai állambiztonsági hatóságok megtiltották Liu Hsziao-po feleségének, Liu Hsziának (Liu Xia), hogy kapcsolatba lépjen a barátaival vagy a sajtóval. Pekingi otthonát csak rendőrautó kíséretében hagyhatja el. Más jogvédők arról számoltak be, hogy a Nobel-békedíj nyertesének pénteki bejelentése óta több másként gondolkodót őrizetbe vettek Kínában.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.